Meer psychiatrisch patiënten in tbs-kliniek

Gepubliceerd op 13 mei 2016 om 10:20

In totaal 38 psychiatrisch patiënten zitten opgesloten in tbs-klinieken, terwijl ze niet strafrechtelijk zijn veroordeeld. Dat meldt NRC op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Naamloos-291.pngHet gaat om mensen die vanwege hun stoornis potentieel gevaarlijk zijn.

Omdat ggz-instellingen niet de nodigde beveiliging kunnen bieden, worden deze patiënten steeds vaker verplaatst naar een tbs-kliniek. Opname in een tbs-kliniek is in dit soort gevallen bedoeld als een afkoelingsperiode om daarna weer terug te gaan naar een psychiatrisch ziekenhuis, maar een patiënt zou al vijf jaar in een tbs-kliniek verblijven.

Stichting Patiëntvertrouwenspersoon en drie rechters maken zich zorgen, omdat de rechten van patiënten in het geding zouden zijn.

Het is voor patiënten stigmatiserend om te worden opgesloten in een tbs-kliniek, zeggen de rechters tegen NRC. Daarnaast kan het leiden tot 'rechtsongelijkheid'. Patiënten in de ggz in beginsel meer vrijheid dan in een tbs-kliniek. Er staan geen hoge hekken omheen, ze hebben meer bezoekuren, recht op een mobiele telefoon en een vertrouwenspersoon. Maar in tbs-klinieken, met het hoogste beveiligingsniveau, worden die rechten soms beperkt.

Door Redactie: AD/ Foto: De Rooyse Wissel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.