Bierfietsverbod in Amsterdam is nu heel dichtbij

Gepubliceerd op 15 juni 2016 om 09:52

Er is lang voor gestreden, heel veel over geschreven en nog veel meer over geklaagd, maar het einde is nu echt in zicht. De bierfiets wordt, als alles gaat zoals verwacht, in 2017 verboden in het centrum van Amsterdam.

Bierfietsverbod in Amsterdam is nu heel dichtbij

Wij zijn heel erg blij”, zegt Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). „De bierfiets is niks ander dan overlast op wielen en een symbool voor alles wat er misgaat in de binnenstad. We kunnen het centrum van Amsterdam niet als pretpark beschouwen. Dat de bierfiets nu uit de binnenstad verdwijnt, is dus echt een geweldige stap.”

DOORN IN HET OOG

Om de overlast te verminderen, werden de bierfietsteugels in 2015 al aangetrokken. Minder bier, geen muziek en een verplichte BOB. Maar uiteindelijk leidde dat niet tot voldoende verbetering.

Het stadsbestuur heeft daarom besloten om de Algemene Politie Verordering (APV) aan te passen. Vanaf 1 januari 2017 krijgt de burgemeester de bevoegdheid om de biertaps op wielen te weren in bepaalde gebieden.

OPEN VRAAG

Waar dit precies gebeurt, blijft nog even een open vraag. Hoe burgemeester Van der Laan gebruik gaat maken van zijn nieuwe bevoegdheid, wordt later dit jaar besloten.

De alcoholische attractie is razend populair onder toeristen. Maar veel Amsterdammers zijn de enorme gevaartes op het fietspad liever kwijt dan rijk. De VVAB probeert al ruim tien jaar om de fietsen uit het centrum te weren. Uiteindelijk wist de vereniging meer dan zesduizend handtekeningen tegen de fietsen te verzamelen.

TRADITIE

Met het bierfietsverbod dreigt er dus ook een einde te komen aan een andere mooie Amsterdamse traditie: klagen over de bierfiets.

Al vermoedt Schoonenberg dat het laatste woord over de bierfiets nog niet is gezegd. „Wij gaan ervan uit dat het verbod gaat gelden voor de binnenstad en delen van Zuid. Maar de Stadhouderskade en West vallen daar bijvoorbeeld niet onder. Als de bierfietsen daar volgend jaar opeens opduiken, kan ik me voorstellen dat de bewoners zullen gaan klagen.”

Door Redactie Metro: Foto: ANP 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.