"NATO should not be set to play '

Gepubliceerd op 8 oktober 2015 om 15:57

The international coalition against Islamic State (IS) in Syria Should not play apart from Russia. Russia is working to position itself as a military power, but That We Should not be distracted from our goal, the control of IS. That said Defense Minister Jeanine Hennis-Plas Chart Thursday in Brussels, where NATO defense ministers are Gathered.

De NAVO maakt zich grote zorgen over het Russische optreden in Syrië, zeker nadat Russische gevechtsvliegtuigen afgelopen weekeinde tweemaal vanuit Syrië het luchtruim van NAVO-bondgenoot Turkije hebben geschonden. ,,Dat is onacceptabel, en dat laten we de Russen ook duidelijk weten. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en zou de NAVO en Rusland op ramkoers kunnen brengen. Dat willen we niet." Moskou stelt zich volgens Hennis tot nog toe ,,niet betrouwbaar en niet coöperatief" op.

Maatregelen
Het bondgenootschap neemt al maatregelen om zijn mogelijkheden te vergroten om, indien nodig, snel inzetbare strijdkrachten naar Turkije te sturen. Maar er is op dit moment geen sprake van het werkelijk sturen van troepen, stelde minister Hennis. ,,Er zijn genoeg andere geruststellende maatregelen." Zo hebben Spanje en Duitsland nog steeds Patriot-luchtafweerraketten in Zuid-Turkije gestationeerd. Nederland heeft begin dit jaar zijn Patriots uit Turkije teruggetrokken.

De NAVO-ministers rondden ook de besluitvorming af over de versterking van de snel inzetbare troepenmacht van het bondgenootschap van meer dan 30.000 soldaten, waarvan indien nodig onderdelen naar Turkije gestuurd kunnen worden. Aanleiding ervoor was aanvankelijk vooral het Russische optreden in Oekraïne. ,,We tonen hiermee dat de NAVO in actie kan komen wanneer en waar dan ook zij bedreigd wordt', zei Stoltenberg.

Offensief
De Syrische strijdkrachten zijn donderdag in het noordwesten van het land eengrote aanval begonnen op jihadisten en andere rebellen. De Russische luchtmacht steunt het offensief vanuit de lucht. Syrië is blij met die hulp: Rusland maakt de aanval tegen 'de terroristen' mogelijk, zegt de Syrische legerleider Ali Ayoub

ad.nl/ © 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.