Angst en vertwijfeling in Parijs: 'Verdriet is nog steeds voelbaar'

Gepubliceerd op 27 november 2015 om 14:18

Frankrijk heeft vanochtend in een indrukwekkende bijeenkomst de slachtoffers van de aanslagen van 13 november herdacht. Correspondent Stefan de Vries was erbij. Hoe hebben de Fransen de herdenking ervaren?

Hoe belangrijk is dit voor de Fransen? 
"Dit is voor Frankrijk een belangrijk moment om stil te staan bij wat er gebeurd is twee weken geleden, een moment voor de natie om te herdenken in wat voor situatie dit land zich op dit moment eigenlijk bevindt. De Franse regering heeft gisteren opgeroepen om massaal de Franse vlag uit te hangen als teken van nationale eenheid. Ik liep vanmorgen een uurtje door de stad en heb eigenlijk heel weinig vlaggen gezien, dus daar is niet veel gehoor aan gegeven.

Maar het is voor de regering ook heel belangrijk om te laten zien: kijk, we zijn in oorlog, maar we herdenken ook onze slachtoffers. Dat dat in het Hôtel des Invalides gebeurt, is heel symbolisch. Dit is de plek waar al sinds de 17de eeuw oorlogsslachtoffers worden behandeld.

De boodschap is: Frankrijk is nu echt in oorlog. Eigenlijk worden hier nooit burgers geëerd, maar vandaag wel. Dat is een heel belangrijke symboliek voor François Hollande, die zich op dit moment gedraagt als een echte oorlogsleider.

Hier op Invalides staan de kanonnen op het volk gericht. Weer die symboliek: op dit moment draait alles om de oorlog. Zelfs de burgerslachtoffers worden ingezet voor een herdenking op een 'oorlogsplek', niet op een plaats die van de burgers zelf is. Je had ook kunnen denken aan bijvoorbeeld een concertzaal, helemaal in de geest van de gebeurtenissen, om een nationale herdenking te organiseren. Maar Hollande en de regering hebben gekozen voor deze, natuurlijk zeer zwaar beveiligde, plek waar het wemelt van de soldaten en de politie."

Er is toch ook kritiek op Hollande van nabestaanden?
"Jazeker, er zijn twee families van de slachtoffers die de ceremonie vandaag hebben geboycot. Niet alleen omdat Hollande de herdenking politiek probeert te gebruiken, al doet hij dat heel voorzichtig, maar ook omdat zij de regering verwijten dat er na de aanslagen op Charlie Hebdo eigenlijk heel weinig is gebeurd om terrorisme te bestrijden.  

Zij vragen zich af hoe het kan dat deze terroristen in Frankrijk, dat al maanden in de hoogste staat van paraatheid verkeert, toch gewoon hun gang konden gaan. Ze verwijten de regering dat die stil heeft gezeten in de strijd tegen terrorisme, en dat is de reden waarom ze er vandaag niet bij zijn.

Een andere familie wil niet dat de foto's getoond worden van hun omgekomen familielid. Dat is toch een beetje pijnlijk voor Hollande, dat deze herdenking niet vlekkeloos verloopt."

Hoe is de situatie in Parijs nu?
"Parijs is natuurlijk nog steeds in diepe rouw, en er heerst angst en vertwijfeling. Wat moeten we nu doen, vragen de Fransen zich af, waar gaan we naartoe, kunnen we nog wel op een terras een biertje drinken zonder gevaar te lopen? Wat erg indrukwekkend is: ik ben gisteren weer naar de plekken geweest waar de aanslagen hebben plaatsgevonden, de Bataclan, de restaurants, de bars, en overal zijn nog zeeën van bloemen.  

Maar ook kaarsjes, die dus nu al twee weken lang branden. Dat wordt met veel respect onderhouden door vrijwilligers. Berichtjes van mensen, teksten, foto's. Dat alles is nog steeds heel zichtbaar, en voelbaar, in Parijs."

RTL Nieuws/ © AFP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.