Nederlandse agent mag met mitrailleur straat op

Gepubliceerd op 26 januari 2016 om 10:31

Een politieagent die met een mitrailleur patrouilleert in winkelcentra, op stations en op andere openbare plekken; tot nu toe was dat ondenkbaar, maar nu is die mogelijkheid er wel.

Nederlandseagentmagmetmitrailleurstraatop-1.jpgVoor het eerst in de Nederlandse politiegeschiedenis mogen agenten met dit zwaardere geschut de straat op. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

VERSNELDE TRAINING

„Mede naar aanleiding van de terroristische aanslagen met automatische vuurwapens in Frankrijk heeft de politie besloten versneld meer schutters op te leiden en de inzetcriteria van de bewakingseenheden te verruimen", aldus een woordvoerder van de korpsleiding. Dit jaar zal de Nationale Politie 150 agenten versneld trainen in het gebruik van pistoolmitrailleurs.

Naast hun gewone dienstwapen zullen de agenten ook een MP5-machinepistool dragen. Met dit wapen kan veel verder worden geschoten en de patroonhouder bevat meer kogels.  

De politie heeft daarnaast al 300 specialistische schutters. Samen met de 150 nieuw opgeleide schutters vormen zij een nieuwe, zelfstandige bewakingseenheid. Ze zullen niet alleen worden ingezet om panden als rechtbanken en woningen van bedreigde personen te bewaken, maar ook om te surveilleren in bijvoorbeeld winkelcentra of op stations.

PREVENTIEVE WERKING

Volgens de politiewoordvoerder is het goed mogelijk dat burgers van het zwaardere geschut schrikken: „Maar we leven in andere tijden”, stelt hij. „Het uiteindelijke doel is dat ons land veilig is voor iedereen.” De inzet van zwaarder geschut heeft dan ook vooral een preventieve werking: „Zodra zij met geweld worden geconfronteerd, hebben de agenten een defensieve rol", aldus de woordvoerder. „De uiteindelijke interventie is voorbehouden aan eenheden die deel uitmaken van de Dienst Speciale Interventies, zoals arrestatieteams."

De zwaarder bewapende agenten zijn dinsdag voor het eerst te zien bij het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Daar komen tientallen ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken uit Europa bij elkaar.

Jurgen van der Hoeven/ Bron: Metronieuws.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.