Abdeslam aangehouden bij politieactie Molenbeek

Gepubliceerd op 19 maart 2016 om 12:03

Een van Europa's meestgezochte terreurverdachten, Salah Abdeslam, is vrijdag opgepakt in Brussel. Gewond, maar levend. De 26-jarige man, een in België woonachtige Fransman wordt verdacht van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen op terrassen, een concertzaal en een stadion in Parijs op 13 november.

8a8bb0e6-e316-48b6-b2d8-c6abfe8e57ca-2.jpg

Frankrijk zal snel om zijn uitlevering vragen, zei de Franse president François Hollande. Hij verwacht dat België daarop ,,snel en positief'' zal reageren.

Een eenvoudig ingeschatte huiszoeking in de gemeente Vorst op dinsdag escaleerde in een enorme beschieting. Een persoon werd daar door politiekogels omgebracht, twee andere schutters ontkwamen. Vrijdag lekte uit dat een van hen mogelijk Abdeslam was. Daarop moesten de autoriteiten vrijdag snel handelen en met groot materieel en mankracht werd dan ook een actie opgezet in de gemeente Molenbeek.

Schoten en knallen klonken. Straten werden hermetisch afgesloten voor nieuwsgierigen en bewoners. "Net nu de rust was teruggekeerd is er weer gedoe in Molenbeek'', verzuchtte een omstander. "Helaas is dit een bewijs dat dat terecht is'', zei een ander.

Lichtgewond
Bij de actie werden naast Abdeslam nog vier personen opgepakt, zo bevestigde de Belgische premier Charles Michel. Amine Choukri en drie leden van het gezin dat Abdeslam onderdak bood, zijn eveneens opgepakt. Michel sprak van een succes in de strijd tegen terrorisme en de strijd voor democratie.

Abdeslam raakte bij de interventie lichtgewond aan zijn been. Ook Choukri, die eveneens verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, raakte gewond. Beiden zijn overgebracht naar een ziekenhuis voor behandeling.

Rond 20.30 uur trokken de politie-eenheden zich terug en werd de wijk weer vrijgegeven. Achtergebleven zijn de experts voor sporenonderzoek.
Het dreigingsniveau blijft ondanks de arrestatie van Abdeslam op het op een na hoogste niveau (drie).

 

http://www.parool.nl/  Foto: AFP

Update: 12:15 uur

Abdeslam en Choukri uit ziekenhuis

De terroristen Salah Abdeslam en Amine Choukri hebben zaterdagochtend omstreeks acht uur het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel verlaten. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis meegedeeld.

Kort voor de bekendmaking verlieten twee ziekenwagens geëscorteerd door politievoertuigen het ziekenhuis. Naar aangenomen wordt, is het duo overgebracht naar de gebouwen van de federale gerechtelijke politie aan de Kroonlaan in de Belgische hoofdstad. Niet later dan zondagavond worden de twee mannen, die vrijdag na een vuurgevecht met de politie in Molenbeek konden worden aangehouden, voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Het tweetal raakte bij het vuurgevecht lichtgewond.

Frankrijk zal snel om uitlevering vragen, zo kondigde president François Hollande vrijdagavond al aan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.