'Minder sociale huurwoningen door verhuurderheffing'

Gepubliceerd op 9 juni 2016 om 09:20

De verhuurderheffing moet worden afgeschaft. Dit stellen Aedes (de vereniging van woningcorporaties), de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten naar aanleiding van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hieruit blijkt dat de heffing negatieve gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van sociale huurwoningen en voor huishoudens met lagere inkomens.

Sinds 2013 betalen eigenaren van sociale huurwoningen (vooral corporaties) de verhuurderheffing. Aedes, Woonbond en VNG zeggen dat het geld juist nodig is voor meer sociale huurwoningen voor verschillende groepen woningzoekenden.

Ook moeten huren betaalbaar blijven. Het aantal goedkope corporatiewoningen is sinds 2010 met een derde gedaald. Corporaties willen hier graag mee aan de slag. Maar iedere euro die corporaties afdragen, gaat volgens hen ten koste van het bouwen van nieuwe woningen.

Staatskas

De heffing bracht volgens het onderzoek in 2014 1,2 miljard op en dat wordt 1,7 miljard in 2017. Dit geld verdwijnt vooral in de staatskas.

De verhuurderheffing ontmoedigt verhuurders om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen of om bestaande woningen te renoveren omdat de heffing dan stijgt.

Het is voordeliger om huren zo te verhogen dat woningen niet meer onder de heffing vallen, om sociale huurwoningen te verkopen aan bewoners en om vrijesectorwoningen te bouwen. Die worden immers niet belast.

De onderzoekers concluderen dat het beter is de heffing te verbreden tot alle woningen, dus ook niet-sociale huurwoningen en koopwoningen.

Minister Stef Blok (Wonen) laat momenteel eveneens een onderzoek uitvoeren naar de effectiviteit van de verhuurderheffing.

Domme maatregel

SP-Kamerlid Farshad Bashir noemt de verhuurderheffing "een domme maatregel". Volgens hem levert de heffing weinig op, omdat door de stijgende huren meer mensen huurtoeslag aanvragen.

Hij roept op de inkomsten in te zetten om te investeren om de wachtlijsten weg te werken en huizen op te knappen.

Door: ANP/  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.