Ajax heeft na bliksemstart geen kind aan Roda JC

Gepubliceerd op 31 oktober 2015 om 23:11

Ajax heeft zaterdagavond in eigen huis een hele eenvoudige overwinning geboekt op Roda JC.

Na zes minuten hadden de Amsterdammers er al twee in het netje liggen en vervolgens werd de promovendus op een ruime nederlaag getrakteerd: 6-0. Viktor Fischer (2) Arkadiusz Milik (2) en Davy Klaassen (2) zorgden voor de doelpunten. Door de zege neemt Ajax weer drie punten afstand van medekoploper Feyenoord, dat morgen op bezoek moet in Den Haag.

Ajax maakt dit seizoen gebruik van een focuscoach die ervoor moet zorgen dat de jonge spelersgroep in een periode van topaffiches ook met honderd procent inzet speelt tegen een kleinere tegenstander als Roda JC. Het is niet met zekerheid te zeggen of het de verdienste van deze coach was, maar de thuisploeg startte in ieder geval vlijmscherp aan de wedstrijd. In de vierde minuut kopte Joël Veltman uit een hoekschop op de paal en Fischer was er als de kippen bij om de afvallende bal binnen te werken. Twee minuten later was het diezelfde Fischer die Milik in staat stelde om zijn rentree op te luisteren met een doelpunt.

De Amsterdammers troffen zodoende met Roda JC de ideale tegenstander om de zure bekernederlaag van afgelopen woensdag weg te spoelen. Door het ontbreken van Mitchell Dijks had Frank de Boer gekozen voor een driemansdefensie en die aanvallende tactiek wierp vanavond zijn vruchten af. Nadat Hicham Faik en Tomi Juric kansen op de aansluitingstreffer hadden gemist, besliste Klaassen na een kwart wedstrijd het duel. De aanvoerder was het eindstation van een prachtige aanval waarbij Milik een fijne assist in petto had.

Met een zwaar programma voor de boeg was het niet vreemd geweest als Ajax in de tweede helft wat gas terug had genomen, maar niets bleek minder waar. De Amsterdammers wilden het thuispubliek verwennen met doelpunten en dat gebeurde ook. Roda JC, dat een vermoeiende bekerwedstrijd tegen de amateurs van FC Lienden in de benen had, moest ook na rust drie treffers slikken. Fischer mocht afdrukken na een prima assist van Milik en de Poolse spits schoot zelf even later een vrije trap achter de mistastende doelman Benjamin van Leer. Klaassen verzorgde vlak voor tijd het slotakkoord door een geweldig hakje van uitblinker Fischer te promoveren tot assist.