Overtuigend Ajax maakt bruut einde aan zegereeks AZ, rood El Ghazi smetje

Gepubliceerd op 29 februari 2016 om 13:58

Ajax heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van AZ. De Amsterdammers waren lange tijd veel te sterk voor de provinciegenoot, maar namen na de rode kaart van Anwar El Ghazi gas terug (4-1).

large_0a90d5c8af84156c35cacd3795126340ecfe6abe-1.jpgAZ was vol vertrouwen naar de Amsterdam Arena afgereisd, nadat de laatste zeven competitiewedstrijden in een zege waren omgezet. Tegen Ajax werd de ploeg van trainer John van den Brom lange tijd echter volledig van het veld geveegd. Met name het Alkmaarse middenveld kwam er niet aan te pas tegen Nemanja Gudelj, Riechedly Bazoer en Davy Klaassen.

Na een kwartier opende Arkadiusz Milik, die opnieuw in de spits mocht plaatsnemen, de score. De Poolse aanvaller was het eindstation van een vlot lopende Amsterdamse aanval en tikte de bal na een goede voorzet van Gudelj via de binnenkant van de paal tegen de touwen: 1-0. Nadat Mitchell Dijks niet veel later net naast schoot, verdubbelde Klaassen na een klein half uur de marge.

Amin Younes kreeg veel te veel ruimte van Mathias Johansson en kon daardoor met zijn zwakkere linkerbeen zijn ploeggenoot bereiken, die attent binnentikte. Diezelfde Klaassen leek het duel kort na rust in het slot te gooien met zijn tweede treffer van de middag, maar El Ghazi bracht daar verandering in.

Rood El Ghazi
De aanvaller kwam ongelukkig in aanraking met Ridgeciano Haps en ontving zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Toen Vincent Janssen na 64 minuten wat terugdeed namens AZ (na een fraaie combinatie met Markus Henriksen) werd het spel van Ajax plotseling een stuk onzekerder. De Amsterdammers parkeerden de bus om zodoende de voorsprong te verdedigen.

Een tactiek die werkte, want tot grote kansen kwam AZ in het restant van de wedstrijd niet meer. Sterker nog, in blessuretijd maakte Milik er zelfs nog 4-1 van. Daardoor kwam er een einde aan de fraaie reeks van de Alkmaarders, die nog wel derde staan maar evenveel punten hebben als Feyenoord (veertig). Ajax heeft liefst 21 punten meer, maar moet in de resterende negen wedstrijden nog wel een punt achterstand zien goed te maken op PSV.