‘Afscheid van Cruijff wordt zondag mooier’

Gepubliceerd op 30 maart 2016 om 09:21

Een man staart naar een foto van Johan Cruijff. Plots wordt hij op zijn schouder getikt. „Hey, Rick. Wat doe jij hier nu?!” Zonder het van elkaar te weten zijn vader en zoon naar de Amsterdam ArenA gekomen om de grootste voetballer van Nederland de laatste eer te bewijzen.

8f2acbd8d3d773d47e9d521738a5a28a-1459271401.jpg

Generaties zijn opgegroeid met Cruijff, jong en oud komen dan ook naar Amsterdam om afscheid te nemen van hun held. Deze dinsdag, op de vierde en laatste dag dat het condoleanceregister geopend is, kan het nog.

VAN IEDEREEN

Ruim 1500 kilometer zuidelijker heeft zoon Jordi Cruijff net een verklaring afgegeven. Ook in Barcelona wordt er uitvoerig afscheid genomen van de man die het voetbal opnieuw uitvond. „Mijn vader wilde alles graag privé houden, maar Johan is niet alleen van ons, maar van iedereen”, zegt Jordi. „We hopen dat zijn boodschap voortleeft.”

Dat Johan van iedereen is, blijkt wel. In Barcelona hebben in drie dagen tijd ruim 45.000 mensen het condoleanceregister ondertekend, in Amsterdam staat de teller op zo’n 27.000 man. De 78-jarige Theo Draaijer is een van hen, hij blijkt een neef van Cruijff te zijn. „Zijn moeder was de jongste zus van mijn vader.” Af en toe wordt het hem te veel en verontschuldigt hij zich voor zijn tranen. „Het doet me heel veel dat zoveel mensen moeite nemen om afscheid te nemen van Johan.”

BIBBERENDE HANDEN

Met bibberende handen pakt hij een brief uit zijn zak. „Dat ik vandaag pas kom, heeft ook te maken met het feit dat ik mijn laatste dankwoord aan Johan goed wilde voorbereiden. Kijk, dit is het. Maar als je dan met die pen in de hand staat, is het raar. Volgens mij heb ik net wat anders opgeschreven.”

‘Johan, mijn neef, een geniale voetballer en familiemens’, luidt de aanhef. „We gingen al naar Johan kijken in de welpen en met mijn vader reed ik naar Groningen voor zijn debuut”, zegt Draaijer als hij het papiertje weer in zijn zak stopt. „Ik heb bijna al zijn wedstrijden voor Ajax gezien. Met mijn vader en zwager had ik een seizoenkaart onder het scorebord bij De Meer.”

SCHONE KLEEDKAMERS

Toen Cruijff naar Barcelona vertrok, verwaterde het contact. „Ik ben daar weleens een wedstrijd van hem wezen kijken, maar bij Johan thuis ben ik nooit geweest. Hij werd in die tijd ontzettend geleefd, moet ik dan ook nog eens langskomen? Als hij in Nederland zijn moeder kwam opzoeken, kwam hij soms langs. Johan was een goed mens, als jochie al. Zijn moeder maakte de kleedkamers schoon. Die kleine kon zich ontzettend druk maken als er rommel werd gemaakt en dat niet werd opgeruimd.”

„Hier kom ik zelden”, zegt Draaijer als hij rondkijkt in de ArenA. Hij zou het mooi vinden als het stadion naar zijn neefje wordt vernoemd. Dat vindt ook Menko. Samen met zijn vrouw Shela woont hij in Amsterdam. „Ik heb het hier nog nooit zo stil meegemaakt. Dit doet wel wat met me. Het zou mooi zijn als ze vlak voor aanvang van de wedstrijd tegen PEC van komende zondag bekendmaken dat de ArenA voortaan het Johan Cruijff Stadion gaat heten. Dan kan het meteen ’s avonds worden meegenomen op Studio Sport. Het gaat in ieder geval een mooi afscheid worden en niet zoals afgelopen vrijdag bij het Nederlands elftal. Die mensen die daarop afkomen zijn geen echte clubsupporters en dat merkte je. Wat dat betreft vond ik het indrukwekkender wat er die dag ervoor bij Feyenoord gebeurde.”

HORST UIT BREMEN

Dat Cruijff een wereldwijde impact heeft, blijkt ook wel uit het feit dat er niet alleen Nederlanders langs de rij foto’s lopen in de ArenA. „Ik kom uit Bremen”, zegt een bebaarde man. Horst is zijn naam en hij heeft een witte roos in zijn handen. „Cruijff was de beste ooit. Natuurlijk waren of zijn Pelé, Beckenbauer, Maradona en Messi goede spelers, maar geen van hen had zo’n énorme impact op het voetbal als Cruijff. Dat hij er niet meer is, doet iedere voetballiefhebber dan ook verschrikkelijk veel pijn.”

http://www.metronieuws.nl/ door Jeroen Haverkort Foto: Metronieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.