Vijf pijlers van de mogelijke landstitel van Ajax

Gepubliceerd op 6 mei 2016 om 12:07

De 34ste landstitel ligt voor Ajax voor het oprapen. Winst zondag tegen De Graafschap is voldoende, zo lang PSV niet met acht doelpunten verschil van PEC Zwolle wint en Ajax er meer dan één maakt bij De Graafschap.

b7018a54-2f4d-4064-af8f-df3167cb92e0-1.jpg

Goden moet je nooit verzoeken, maar als Ajax straks de vijfde titel in zes jaar wint, waren vijf pijlers daarbij bepalend. Een overzicht.

1. Stabiele defensie

Negentien keer een wedstrijd afsluiten zonder tegendoelpunt en in totaal slechts twintig keer een tegendoelpunt. De achterhoede van Ajax staat dit seizoen als een huis. Naaste belager PSV heeft bijvoorbeeld al elf tegendoelpunten meer. Gezien de stand en de beslissing die waarschijnlijk gaat vallen op basis van doelsaldo, is de ijzersterke defensie van Ajax bij een mogelijk kampioenschap van Ajax de doorslaggevende factor.

2. Scorende spits
Sinds het vertrek van Luis Suárez in 2010 heeft Ajax geen afmaker gehad die zo trefzeker was als Arkadiusz Milik. De Poolse spits is al goed voor 21 competitietreffers en daarbij moet aangetekend worden dat de 22-jarige international regelmatig aan de kant werd gehouden door trainer Frank de Boer. Vooral na de winterstop is Milik op dreef.

Hij kan nog niet de gemiddelden van AZ-topscorer Vincent Janssen evenaren, maar met dertien doelpunten in 2013 is Milik enorm belangrijk geweest.

3. Vasthouden trainer
Frank de Boer hoopt zondag zijn vijfde kampioenschap met Ajax in zes jaar te vieren, een ongekend aantal. De laatste jaren heeft de trainer regelmatig kritiek gekregen op de lage attracitiviteitswaarde, het langzame tempo, de risicoloze passing of het terugspelen naar doelman Jasper Cillessen. De Boer week niet af van zijn gedachten en bleef zijn filosofie trouw. Tegenstanders wisten het spel van Ajax maar zelden succesvol te ontregelen.

4. Aanvoerder als aanjager
Zat het even tegen? Kon Ajax de verdedigende linies van de tegenstander niet doorbreken? Vaak stond dan aanvoerder Davy Klaassen op. De Hilversummer blinkte niet altijd uit in balbezit, maar geen moment liet hij dit seizoen het hoofd hangen. Wekelijks werkte hij zich een slag in de rondte om toch dat goede resultaat te behalen. Naast Klaassen bleek Nemanja Gudelj ook een belangrijke middenvelder. De Serviër was net als Klaassen onverzettelijk in zijn werklust.

5. Sterke invallers
De handen gingen bij veel fans van Ajax afgelopen winter naar de haren. Kenny Tete en Jaïro Riedewald stonden maanden aan de kant met blessures. De bekritiseerde Mike van der Hoorn en Nick Viergever vormden het nieuwe centrale duo achterin. De twee hielden zich knap staande. Ook op het middenveld en in de aanval bleken invallers niet uit de toon vallen. Of ze nu Thulani Serero, Viktor Fischer, Lasse Schöne of Vaclav Cerny heten.

Dit kampioenschap (áls het lukt zondag) is zeker aan meer dan elf spelers te danken.

Door Redactie Het parool: THOMAS SIJTSMA Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.