Onthutsend zwak Ajax verspeelt voorsprong en landstitel

Gepubliceerd op 8 mei 2016 om 16:52

In de allerlaatste speelronde van de eredivisie heeft Ajax zondag de titel verspeeld aan PSV.

Op onwaarschijnlijk knullige wijze heeft Ajax op de slotdag van de competitie PSV kampioen laten worden. Hoewel Ajax vreselijk slecht speelde, had het eenvoudig kunnen winnen bij het voor elke meter strijdende De Graafschap. Het spektakelstuk eindigde in 1-1, waardoor het winnende PSV met twee punten voorsprong de titel prolongeerde.

Ajacieden dropen snel af, na de vijf minuten extra speeltijd. Ajax had nog ruim een half uur de tijd, na de 1-1 van Smeets, maar zag zijn spel vervallen in chaos. Het elftal viel uiteen, tal van spelers gingen dingen doen die ze niet kunnen, en De Graafschap had zelfs kunnen winnen, als Smeets de bal breed had gelegd na een counter, in plaats van op de vuisten van Cillessen te schieten.

Dat het doelsaldo vermoedelijk niet beslissend zou zijn in de strijd met PSV, was vooraf eigenlijk duidelijk. Daarvoor was het verschil te groot en tevens het sportieve belang bij de tegenstander van PSV. Ajax scoorde bovendien eerder dan PSV in Zwolle, via Younes, na een aardige opening van de thuisclub, met een mooie kans voor spits Vermeij. Maar na die 0-1 ging vrijwel alles fout.

Younes scoorde typerend: hij dribbelde het strafschopgebied binnen en plaatste de bal fraai in de verre hoek. Een minuut eerder zag hij een doelpunt afgekeurd, omdat hij buitenspel werd gegeven na een door doelman Jurjus voor zijn voeten gestompt schot van Milik.

Ongeveer op het moment dat PSV in Zwolle een voorsprong nam, had Cerny de 0-2 in Doetinchem moeten maken.  Cerny schoot de fijne voorzet van Milik keihard over, in plaats van te kiezen voor een beheerste intikker. De 0-2 had ongetwijfeld veel rust gegeven. Eerder redde doelman Jurjus schitterend op een kopbal van Milik. Zo moest Ajax voortdurend blijven oppassen, zeker nu PSV in Zwolle uitliep naar 0-2 bij rust en een ongeluk in een klein hoekje blijft zitten.

Na rust zette Ajax aan voor de bevrijdende treffer, maar Jurjus toonde zich een uitstekende doelman, na een schot van Gudelj en een kopbal van Veltman. En toen viel die 1-1, het was niet eens een ongelukje, het was een schitterend schot van Smeets met links, na een lage voorzet van El Jebli. De Graafschap viel te prijzen voor zijn vechtlust, terwijl het vrijdag weer moet voetballen in de nacompetitie.

Alle vertrouwen vloeide uit de ploeg bij Ajax en ondanks een aantal halve en hele kansen, ondanks wissels, bleef het 1-1. De sensatie is compleet.

Door Redactie Volkskrant: Willem Vissers Foto: ANP