Van 010 naar 020: deze Feyenoorders gingen óók aan de slag bij Ajax

Gepubliceerd op 7 juni 2016 om 16:42

Een flinke schare Ajax-fans vindt het maar niks, Feyenoord-man Peter Bosz als nieuwe trainer in de Arena. De opvolger van Frank de Boer heeft als speler en technisch directeur een verleden bij de Rotterdamse rivaal. Bosz is zeker niet de eerste met een achtergrond in '010' die aan de slag gaat in '020'. Zeven anderen die hem voorgingen.

https://gyazo.com/ccc3eba0ceec999b6b4cfa93b683bff6

Ruud Geels
Geels, één van de meest trefzekere spitsen uit de Eredivisie-historie, scoorde tussen 1966 en 1970 aan de lopende band voor Feyenoord. Na het winnen van de Europa Cup 1 verkaste hij naar Go Ahead Eagles. Via Club Brugge (1972-1974) belandde Geels bij Ajax. Vier jaar, 132 duels en 123 goals (!) later vertrok de twintigvoudig Oranje-international. Later zou de kopspecialist ook nog voor PSV spelen. 

Wim Jansen
Oud-international Jansen speelde liefst vijftien jaar voor Feyenoord, tussen 1965 en 1980. Met de Rotterdamse club veroverde hij onder meer drie landstitels en één keer de Europa Cup 1. Na een kort avontuur in de Verenigde Staten wekte Jansen de woede van de Feyenoord-achterban door zijn carrière bij Ajax af te sluiten. Tijdens zijn debuut voor de Amsterdamse club, uitgerekend tegen Feyenoord, gooiden fans een ijsbal vól op het gezicht van de libero. Na zijn loopbaan ging Jansen trouwens weer aan de slag in De Kuip. Anno 2016 vervult hij nog steeds een belangrijke rol in de jeugdopleiding.  

Arnold Scholten
Scholten - bijnaam: De Witte Socrates - is één van de weinige spelers die direct van Feyenoord naar Ajax verkasten. De middenvelder debuteerde in het betaald voetbal namens FC Den Bosch en werd in 1986 naar het Ajax van trainer Johan Cruijff gehaald. Een jaar later verkaste hij naar de Rotterdamse rivaal. In De Kuip won Scholten één landstitel (1993) en liefst vier KNVB Bekers. In 1995 keerde hij terug naar Ajax. Louis van Gaal zag in de routinier een ideale aanvulling op zijn jonge selectie. 

ean Gorré
Gorré speelde tussen 1992 en 1995 voor Feyenoord. Hij werd in de winterstop van het seizoen 1994/95 verkocht aan FC Groningen. Daar groeide de rechtspoot uit tot één van de betere middenvelders van de Eredivisie. Veel Ajax-supporters fronsten de wenkbrauwen toen Gorré in 1997 in Amsterdam aan de slag ging. Een succesvolle huwelijk werd het niet. Twee jaar en weinig wedstrijden later verkaste hij naar het Engelse Huddersfield Town. 

Henk Timmer
Bijna tien jaar lang stond Timmer onder de lat in Zwolle, voordat hij in 2000 de overstap maakte naar AZ. Niet lang daarna nam Feyenoord de goalie op huurbasis over. Een seizoen later volgde een nieuw uitstapje in de Nederlandse top. Ditmaal was het Ajax dat Timmer zag als ideale optie voor op de bank. De sluitpost speelde twee duels namens de Amsterdammers. Hij keerde terug naar AZ en verkaste in 2006 wéér naar Rotterdam. Bij Feyenoord was hij tussen 2006 en 2009 eerste keeper. 

Leonardo
Leonardo Vitor Santiago stond jarenlang bekend als hét wonderkind van De Kuip. Tot een echte doorbraak in het shirt van Feyenoord kwam het, ook door blessureleed, echter nooit. Na een uitstapje bij NAC gunde Ajax de Braziliaanse dribbelaar een nieuwe kans in de top. Ook in Amsterdam kreeg Leonardo veel te maken met blessures. In drie seizoenen kwam het enfant terrible tot slechts veertig competitieduels (vijf goals). Ajax liet Leonardo in 2009 transfervrij vertrekken.

Anwar El Ghazi
Twee jaar lang speelde El Ghazi in de jeugd van Feyenoord. De destijds onhandelbare aanvaller werd in 2008 weggestuurd door de Rotterdamse club. Via Spartaan '20 en Sparta belandde de Oranje-international in 2013 in de A1 van Ajax. Een jaar later debuteerde de rechtspoot in het eerste elftal. "Ik werd gewaarschuwd door Feyenoord. Eén keer, twee keer, maar ik was vooral aan het lachen. Ik was nog een baby'tje", vertelde El Ghazi eerder dit jaar over zijn jaren in Rotterdam-Zuid. 

Andere spelers die na hun Feyenoord-periode ook voor Ajax speelden: Henk Groot, Jan Everse, Jan Sorensen, Richard Knopper, Evander Sno, Ronald Graafland

Door: Foto:ajaxprimeur/nieuws/ Foto: ajaxprimeur

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.