Organisatie van Ajax in de steigers

Gepubliceerd op 30 juni 2016 om 09:05

Met de aanstelling van Peter Bosz waait er dit seizoen op technisch gebied een frisse wind bij Ajax. Minder goed merkbaar, maar daardoor niet minder belangrijk, is dat de club ook op organisatorisch vlak in de steigers staat.

Van der Sar als boegbeeld - Geruchten over Van Gaal ontkracht - Overmars tekent bij

Edwin van der Sar.

"Ik maak op dit moment een schets voor de toekomst van Ajax”, bevestigde Dolf Collee desgevraagd.

Zoals in september 2015 werd bekendgemaakt, volgt Edwin van der Sar algemeen directeur Collee in november van dit jaar op. De 130-voudig international zal meer in de rol van Karl-Heinz Rummenigge bij Bayern München opereren. "Die vergelijking is voor andermans rekening”, zegt Collee daarover.
 
"Maar ik ben nu aan het kijken hoe we Edwin inderdaad optimaal in zijn kracht kunnen benutten”, aldus de huidige directievoorzitter, die tot tevredenheid van de rvc én bestuursraad achter de schermen bergen (administratief en organisatorisch) werk verricht.

Wens Cruijff

Naar de wens van de onlangs overleden clubicoon Johan Cruijff krijgt Ajax aan het einde van dit jaar dan eindelijk een echte voetbalman aan het roer. In tegenstelling tot Collee zal Van der Sar – nu al voorzitter van het Technisch Hart – zich wel met het voetbalgedeelte bemoeien. Naast zijn verantwoordelijke baan als directievoorzitter en veelomvattende voetbalpakket, fungeert hij als boegbeeld.

Van der Sar: "Het is duidelijk dat iedereen zo zijn sterke punten heeft en die moet benutten. Ook na het vertrek van Dolf moet er een team zitten van directieleden die complementair aan elkaar zijn”, benadrukte de voormalige topkeeper na de presentatie van Bosz graag een ander type naast zich te hebben dan hijzelf is.

Van Gaal
Het hardnekkige gerucht dat Louis van Gaal voor een directiefunctie is benaderd, klonk daardoor een stuk onlogischer en werd tevens door Collee ontkracht. "De toekomstige rol van Edwin houdt wel een verschuiving in de directie in”, beaamde oud-bankier Collee.

"Zonder daar al een precieze profielschets van de nieuwe directeur naast Edwin, Jeroen Slop en Marc Overmars aan te hangen, zet ik mijn gedachten over het ideale plaatje wel op papier. Als dat plan af is, zal ik het doornemen met Edwin, want die moet zich goed voelen bij de nieuwe situatie. En uiteindelijk gaat het naar de raad van commissarissen, die over de nieuwe directeur gaat.”

Langer verblijf Overmars
Hoewel het contract van directeur spelersbeleid Marc Overmars pas op 1 juli 2017 afloopt, heeft de voormalige buitenspeler een langer verblijf al zelf in de hand. Door de interesse van Everton in de directeur heeft de rvc al een ei gelegd over die positie van Overmars, met wie de commissarissen graag door willen. De good governance-code staat een contract voor onbepaalde tijd, dat voorheen gebruikelijk was bij Ajax-directeuren, in de weg, waardoor Overmars vier jaar zal bijtekenen.

Door redactie Telegraaf: Foto: SCS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.