Ajax breekt ban in ArenA

Gepubliceerd op 11 september 2016 om 20:35

Ajax heeft eindelijk de eerste thuiszege van het seizoen geboekt. Met de debuterende Hakim Ziyech waren de Amsterdammers nipt te sterk voor Vitesse: 1-0.

Ajax ging goed van start en creëerde in de openingsfase een aantal (schiet)kansen. De eerste en tevens de grootste was voor Nemanja Gudelj, die een lange pass knap controleerde en met een technisch hoogstandje doelman Eloy Room tot een knappe redding dwong.

Room staat paraat

De goalie van Vitesse stond even later ook paraat bij een gekruld schot van Amin Younes en een slap balletje van Bertrand Traoré. Halverwege de eerste helft mocht Gudelj ook aanleggen voor een vrije trap in het strafschopgebied, nadat scheidsrechter Richard Liesveld een vreemde beslissing had genomen. De arbiter zag in een poging van Guram Kashia de bal weg te glijden een bewuste terugspeelbal, maar schade leverde het Vitesse niet op. Gudelj joeg de bal wild en hoog over.

Vitesse doet zich tekort

De bezoekers deden zichzelf in de eerste helft flink tekort, door een aantal riante mogelijkheden slecht uit te spelen. Dat mocht met name de Braziliaan Nathan zich aanrekenen. In kansrijke situaties zag de linksbuiten eerst Milot Rashica, en daarna Ricky van Wolfswinkel over het hoofd. Ook Navarone Foor (die zijn debuut maakte) miste een grote kans. De nummer 10 nam de bal volledig vrijstaand slecht aan en kon geen kracht meer zetten om het doelman André Onana lastig te maken.

Viergever breekt ban

Na rust leverde het eerste gevaarlijke moment van Ajax meteen de openingstreffer op. Een vrije trap van Ziyech werd door Nick Viergever duikend binnen gekopt. Nadat Arnold Kruiswijk halverwege de tweede helft zijn tweede gele kaart kreeg en met rood van het veld moest, kwam de overwinning van Ajax niet meer in gevaar. Traoré, Davy Klaassen en invallers Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi slaagden er niet in de score verder op te voeren. Vitesse kon in ondertal, behoudens een schot van invaller Adnane Tighadouini, geen grote kansen meer afdwingen.

Door redactie Telegraaf/ Telesport: Foto: ANP PRO SHOTS