Matig Ajax na rust langs Heracles Almelo

Gepubliceerd op 19 september 2016 om 10:44

Ajax heeft zondag drie punten overgehouden aan het uitduel met Heracles Almelo. De Amsterdammers zegevierden met 2-0 en stegen daardoor naar de gedeelde tweede plaats in de Eredivisie.

De ploeg van trainer Peter Bosz slechtte pas na rust de Almelose muur. Eerst was het Davy Klaassen die de Amsterdammers in de 66e minuut op een 1-0 voorsprong zette, waarna Gudelj in de 76e minuut het duel besliste in het voordeel van Ajax.

Ajax heeft nu dertien punten uit zes wedstrijden en is op basis van het doelsaldo de huidige nummer drie van de Eredivisie. Ook PSV (tweede) en AZ (vierde) hebben vooralsnog dertien punten bij elkaar gesprokkeld.

PSV verloor eerder de op dag de topper van koploper Feyenoord (0-1), dat nog zonder puntenverlies is en dus vijf punten meer heeft dan de naaste achtervolgers.

Tam

Ajax, in dezelfde opstelling als in de gewonnen duels met Vitesse en Panathinaikos, begon opmerkelijk tam aan de wedstrijd. Mede daardoor kon Heracles in de beginfase een paar keer gevaarlijk doorkomen. Lerin Duarte opende het Twentse offensiefje met een afstandsschot, dat doelman Andre Onana goed verwerkte.

Voor de 26-jarige middenvelder was het een speciale wedstrijd. Hij stapte in 2013 van Heracles over naar Ajax waar hij echter geen vaste waarde werd.

Ajax leek er aanvankelijk met het hoofd niet bij. De formatie van Bosz speelde in een veel te laag tempo, met een voorspelbare aanvalsopbouw en een matige dekking in de defensie. De Amsterdammers lieten het allemaal gebeuren.

Initiatief

Pas na een half uur nam Ajax echt het initiatief. De verhoogde dadendrang leidde tot een serie halve en hele kansen, maar een doelpunt bleef voor de pauze uit.

Op slag van rust waren de wisselvallige Hakim Ziyech (schot nog net geblokkeerd door Mike te Wierik) en Jairo Riedewald (net naast) nog heel dicht bij een Amsterdamse voorsprong.

Ook in de tweede helft liet Ajax het soms nog lelijk afweten. In de 55e minuut mocht Samuel Armenteros ongehinderd inschieten van dichtbij. Onana voorkwam een achterstand voor zijn ploeg, die dankzij een blunder van invaller Tim Breukers in de 66e minuut de ban kon breken. Klaassen profiteerde koelbloedig: 1-0.

Aanwinst Ziyech was toen al gewisseld door de ontevreden Bosz. Gudelj besliste het duel tien minuten later, al even professioneel als Klaassen: 2-0.

Door de Redactie NuSport:  Foto: ProShots