Shell stopt met zoeken naar olie in zeebodem bij Alaska

Gepubliceerd op 29 september 2015 om 09:58

Shell stopt met het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska. Dat maakt het Nederlands-Britse olieconcern maandag bekend.

Aanleiding voor het besluit is een proefboring die teleurstellende resultaten heeft opgeleverd. Ook de hoge kosten spelen een rol. Die uitgaven zijn bij het huidige prijsniveau op de wereldoliemarkt niet terug te verdienen.

Ook de "uitdagende en onvoorspelbare" regels die komen kijken bij olieboringen in het gebied hebben meegespeeld bij het besluit.

Het bedrijf heeft weliswaar aanwijzingen gevonden dat er olie en gas te vinden zijn in de bron, maar de hoeveelheden zouden onvoldoende zijn om verder te gaan met de exploitatie ervan.

De oliebron zal worden afgesloten en verlaten. Shell gaat in de komende periode bovendien verdere activiteiten in het gebied staken.

Het olieconcern voerde sinds afgelopen zomer boorwerkzaamheden uit in de Chukchi Zee bij Alaska.

Strategisch belangrijk
Shell benadrukt dat tijdens de proefboring tot een diepte van ruim twee kilometer wel veilig is gewerkt. Het olieconcern ziet Alaska bovendien nog altijd als een strategisch belangrijk gebied.

De oliewinning in het Noordpoolgebied is omstreden. Milieuorganisaties vinden dat er grote risico's worden genomen en vrezen een milieuramp. Amerikaanse autoriteiten hebben onder voorwaarden toestemming gegeven voor de proefboringen.

De afgelopen jaren kampte Shell met veel tegenslag in Alaska. Eind 2012 liep het boorschip Kulluk aan de grond. Kort daarna werden mankementen gevonden aan een andere boorschip, de Noble Discoverer. Dat zorgde voor veel vertraging en was bovendien koren op de molen van de milieubeweging.

Over de financiële impact van het besluit doet Shell nog geen concrete mededelingen. Wel kondigt het bedrijf afschrijvingen aan op bezittingen in Alaska. Die staan voor in totaal 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) op de balans. Daarnaast staat voor 1,1 miljard dollar aan toekomstige contracten in de boeken.

Meer wordt eind oktober duidelijk bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

Verheugd
ABP is als aandeelhouder van Shell blij met het besluit. Ook vanuit milieuorganisaties en de Tweede Kamer is verheugd gereageerd.

"Als Shell definitief stopt met olieboringen bij Alaska, is dat heel goed nieuws en een overwinning voor het milieu", aldus campagneleidster Faiza Oulahsen van Greenpeace.

PvdA-Kamerlid Jan Vos spreekt van "een verstandig besluit". "De massale protesten tegen de winning van fossiele brandstoffen in de laatste restjes ongerepte natuur op onze aarde hebben uiteindelijk effect gehad", aldus Vos.

Door: ANP/NU.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.