Kamer wil snel af van erkenning kindhuwelijk

Gepubliceerd op 29 september 2015 om 10:06

Nederland moet huwelijken die in het buitenland worden gesloten tussen jonge meisjes en oudere mannen niet meer erkennen, vindt de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel dat dit regelt, ligt inmiddels in de Eerste Kamer.

De VVD roept de Senaat maandag op de wet zo snel mogelijk te behandelen. Coalitiegenoot PvdA vindt dat deze meisjes in de tussentijd al beschermd moeten worden.

Ze reageren daarmee op berichten dat het aantal kindbruiden dat naar Nederland komt, fors toeneemt. Het zou nu gaan om zo'n drie meisjes per week. Ook onder de huidige stroom asielzoekers uit Syrië zouden vele tientallen minderjarige meisjes zitten die in hun thuisland moesten trouwen.

Walgelijk
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt deze praktijk onacceptabel. ,,We kunnen niet wegkijken terwijl deze jonge meisjes gevangen zitten in een gedwongen huwelijk. In de nieuwe wet wordt geregeld dat Nederland dergelijke huwelijken niet langer accepteert, maar in de tussentijd kunnen we niet stilzitten.''

,,Onbestaanbaar en walgelijk'', stelt VVD'er Malik Azmani. Hij wil ook dat deze praktijken gevolgen hebben voor het verblijfsrecht van de betrokken mannen.

Ook het CDA wil dat er acuut iets aan gedaan wordt. ,,De overheid heeft de taak deze meisjes te beschermen naar onze wetten en normen. Totdat de nieuwe wet in werking treedt, moeten we maatwerk leveren'', zegt Peter Oskam (CDA).

De Tweede Kamer ging al in maart 2014 unaniem akkoord met het wetsvoorstel tegen huwelijksdwang. Dat staat op 24 november op de agenda van de Eerste Kamer.

ad.nl/ © AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.