Naast Messi ook stratenmakers in Nederlands sensorpak

Gepubliceerd op 29 september 2015 om 10:12

Stratenmakers, kantoormedewerkers of fabrieksarbeiders in een sensorpak hijsen om te kijken of ze ergonomisch werken. Het Nederlandse bedrijf Xsens verwacht daar steeds meer omzet uit te halen.

Het bedrijf scoort internationaal al jaren goed met de in Twente ontwikkelde sensorpakken. De bewegingen van degene met zo’n pak aan worden door zeventien sensoren geregistreerd. Vervolgens worden de bewegingen op een computerpersonage geprojecteerd.

Dit jaar hees het bedrijf de wereldberoemde voetballer Lionel Messi in een dergelijk pak. Twee uur lang registreerde Xsens zijn bewegingen om die te gebruiken in de voetbalgame Fifa 16. Ook in de filmindustrie wordt gebruikgemaakt van de pakken, zoals bij de beer in de comedyfilm Ted.

Nieuwe markt
"Voorheen kostte zo’n pak 50.000 euro, maar we hebben de kosten inmiddels teruggebracht naar 20.000 euro", vertelt Stefan Beuker van Xsens. "Daardoor gaat er een heel nieuwe markt open."

Xsens denkt dat arbodiensten de pakken steeds meer gaan inzetten om te kijken of iemand met de juiste houding zijn werk doet. "Denk aan vrachtwagenchauffeurs, stratenmakers, fabrieksmedewerkers. Als je die een sensorpak aantrekt, kun je bijvoorbeeld zien of ze hun rug niet te veel belasten."

Leugen
Toch weet ook het bedrijf zelf niet precies waar de toekomst ligt voor de sensorpakken. "Ieder jaar komen we weer nieuwe dingen tegen", zegt Beuker. "De dj Skrillex heeft het pak gebruikt om live op het podium een robot te besturen."

Sinds kort worden de pakken zelfs ingezet voor leugendetectortesten. Mensen blijken meer met hun armen te zwaaien als ze liegen. Door de pakken te gebruiken kunnen verdachte bewegingen worden gedetecteerd en zijn de testen betrouwbaarder.

De Twentenaren krijgen hulp uit Amerika bij het verder op de markt brengen van de pakken. Vorig jaar is Xsens namelijk overgenomen door het Amerikaanse technologiebedrijf Fairchild.

© http://nos.nl/XSENS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.