'Duizenden extra agenten nodig vanwege vluchtelingenstroom'

Gepubliceerd op 11 oktober 2015 om 15:21

De vluchtelingenstroom naar Nederland trekt een zware wissel op de politie. Door de massale inzet van agenten ontstaan elders tekorten. Duizenden extra dienders zijn nodig, zegt politievakbond ANPV tegen het AD.

,,Overal in het land lopen agenten op hun tandvlees", waarschuwt ANPV-voorzitter Geert Priem. ,,Dit kan zo niet langer: de veiligheid op straat is in gevaar."

Zaterdag werd de beveiliging rond opvanglocaties voor asielzoekers flink opgeschroefd. Dat gebeurde na debestorming van een noodopvang in Woerden, waar gemaskerde mannen vrijdagavond vuurwerkbommen en eieren richting de opvangplek gooiden.

Problemen
,,Zowel binnen als buiten de opvanglocaties zijn steeds meer opstootjes en vechtpartijen", zegt Priem. ,,Daarvoor zijn continue agenten nodig. Ook in de wijken rondom opvangplekken worden extra wijkagenten ingezet."

Op verschillende plekken in het land is de politie volop bezig met de registratie van nieuwe vluchtelingen. Ook de jacht op mensenhandelaren is fors uitgebreid: mobiele teams sporen vreemdelingen op in treinen, bussen, boten, vrachtwagens en op luchthavens. 

Investeren
De Centrale Ondernemingsraad (COR) trekt aan de bel over de grote inzet. ,,De inzet van collega's gaat ten koste van de capaciteit", stelt COR-lid Lien van der Horst.

Volgens ANPV-voorzitter Priem is de komende maanden mogelijk extra bijstand van de marechaussee nodig. ,,Aan deze vluchtelingenstroom lijkt voorlopig geen einde te komen. Agenten draaien overuren." Daarnaast is het volgens hem noodzakelijk om nu te investeren in het aannemen en opleiden van duizenden extra politiemensen. ,,Zeker wanneer je rekening houdt met andere uitdagingen, zoals de toenemende terreurdreiging."

De korpsleiding van de Nationale Politie bevestigt dat er capaciteitsproblemen zijn. ,,De vluchtelingenproblematiek heeft nu prioriteit", zegt politiewoordvoerder Remco Gerretsen. ,,Het is logisch dat daardoor elders gaten vallen. Maar wie 112 belt, zal altijd geholpen worden."

Gerretsen kan niet zeggen hoeveel extra agenten er worden ingezet. ,,Dat zijn er de ene dag meer dan de andere dag."

Duitsland
Ook Duitsland kampt met een tekort aan politiemensen door de vluchtelingencrisis. Daar klinkt de roep om maar liefst 20.000 extra agenten. De Duitse politiebond noemt het reguleren van de vluchtelingenstroom die Europa binnenkomt 'de grootste uitdaging in de naoorlogse geschiedenis'.

 

AD.nl/ © ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.