Het MH17-rapport gaat deze vragen beantwoorden

Gepubliceerd op 13 oktober 2015 om 10:28

Ruim een jaar deden ze onderzoek naar de ramp met de MH17. Het langverwachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat voor meer duidelijkheid moet zorgen wordt dinsdag gepresenteerd.

Het bevat in ieder geval een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenissen op de fatale 17 juli 2014. Maar op welke vragen krijgen we nu eindelijk antwoord?

1. Was het een raket?

De belangrijkste en meest beladen vraag. Want ondanks alle speculatie en fragmentarische bewijzen die tot nu toe werden gelekt, is er nog geen officieel antwoord op de vraag wat de ramp precies veroorzaakte.

Eerder werd wel bekend gemaakt dat het vliegtuig werd geraakt door 'objecten van buiten'. De kans is dan ook groot dat de OVV dinsdag bekend maakt dat vlucht MH17 werd neergeschoten met een BUK-raket, van Russische makelij.

2. Waarom vloog MH17 boven Oekraïne?

Terwijl sommige vliegtuigmaatschappijen het luchtruim boven Oost-Oekraïne al langer meden, deden Malaysia Airlines en velen anderen maatschappijen dit niet. Toch waren er al langer aanwijzingen dat er luchtdoelraketten op het slagveld aanwezig waren.

Wie dit precies wist en waarom deze informatie niet werd gedeeld, of werd genegeerd, is een belangrijke deel van het onderzoek. De vraag in hoeverre de Nederlandse overheid en veiligheidsdiensten op de hoogte waren van de gevaren in het Oekraïense luchtruim licht daarnaast politiek zeer gevoelig.

3. Waarom duurde het twee tot vier dagen voordat bekend was wie allemaal aan boord waren?

Nabestaanden van Nederlandse passagiers moesten twee tot vier dagen wachten voordat zij de definitieve bevestiging kregen dat hun naasten aan boord waren. Waarom dit zo lang moest duren is ook onderzocht.

4. Droegen de passagiers mondkapjes?

Frans Timmermans, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, sprak in oktober 2014 zijn mond voorbij. Aan tafel bij de talkshow van Jeroen Pauw zei hij dat een passagier van MH17 gevonden werd met een mondkapje op.

De vraag of de passagiers iets hebben meegekregen van het ongeluk werd daardoor actueel, en is dat gebleven. De OVV heeft geprobeerd te achterhalen of dit het geval is geweest.

Daders

Een belangrijke vraag wordt niet gesteld, laat staan beantwoord. De daders blijven in het OVV-rapport buiten beeld. De OVV spreekt zich nooit uit over schuld omdat iedereen vrij met de onderzoekers moet kunnen praten zonder zichzelf in de problemen te brengen.

Wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 is daarom onderdeel van een ander, strafrechtelijk onderzoek. Dit onderzoek is nog lang niet klaar.

Door Rens Oving/ © metronieuws.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.