Oranje krijgt de genadeklap van Tsjechië 2-3 en kan EK vergeten

Gepubliceerd op 13 oktober 2015 om 23:21

Met het schaamrood op de kaken heeft het Nederlands elftal dinsdagavond in stijl afscheid genomen van een faliekant mislukt EK-kwalificatietoernooi. Oranje maakte zich in de ArenA volstrekt belachelijk tegen Tsjechië (2-3) en ontbreekt komende zomer voor het eerst sinds 1984 op een Europese eindronde.

Maar liefst 24 landenploegen strijden volgend jaar voor de Europese titel, waaronder Noord-Ierland, Oostenrijk, Albanië, Wales en IJsland. Maar de nummer drie van het laatste WK is er niet bij. Bijna alles ging fout het afgelopen jaar bij het Nederlands elftal, dat in zes duels met IJsland, Tsjechië en Turkije slechts één schamel puntje bij elkaar sprokkelde.

Het elftal van Danny Blind streed tegen de Tsjechen voor een allerlaatste kansje. Maar al na 35 minuten keek de thuisploeg tegen een achterstand van 0-2 aan. Pavel Kaderabek ontsnapte in de 24e minuut na een goede aanval aan de aandacht van Memphis Depay en passeerde Jeroen Zoet (0-1). Josef Sural kapte in de 35e minuut kinderlijke eenvoudig Virgil van Dijk uit en tekende voor 0-2.

De Tsjechen kregen het pas lastiger nadat ze vlak voor rust met tien man verder moesten omdat Marek Suchy een rode kaart kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken Depay. Met Robin van Persie als extra aanvaller koos bondscoach Blind voor een spelletje alles of niets. Het werd helemaal niets, want uitgerekend Van Persie passeerde in de 66e minuut zijn eigen doelman. Lulliger kon bijna niet.

Toen het duel allang was gespeelde zorgden Klaas-Jan Huntelaar en Van Persie voor 1-3 en 2-3. De ellende bij Oranje begon onder Guus Hiddink, de opvolger van Louis van Gaal die de nationale ploeg maar niet naar zijn hand kon zetten. Maar het Nederlands elftal is ook niet beter gaan presteren sinds Blind gepromoveerd is van assistent tot hoogste baas. Onder leiding van de vader van international Daley leed Oranje tegen de Tsjechen de derde nederlaag in vier duels.

Het Nederlands clubvoetbal incasseert al jaren dreun op dreun. Nu ook de landenploeg zich niet kan onttrekken aan een sportieve malaise rijst de vraag hoe het nationale voetbal er weer bovenop kan komen. Is Blind de geschikte bondscoach om Oranje er weer bovenop te helpen? Moet directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zich wel met technische zaken blijven bemoeien? Is de raad van commissarissen van de KNVB wel sterk genoeg om krachtige beslissingen te nemen? De tijd zal het leren.

 © AD.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.