Screening AIVD van politiemensen is bindend

Gepubliceerd op 15 oktober 2015 om 16:07

Kandidaten voor een vertrouwensfunctie bij de politie moeten gescreend worden door de AIVD omdat ze toegang krijgen tot gevoelige informatie.

AIVDscreeningofpoliceofficersisbinding-1.jpgAls de AIVD geen groen licht geeft, mag de kandidaat niet benoemd worden. De uitkomst van de screening is bindend, zegt een woordvoerder van de AIVD.

De 28-jarige Mark M. uit Weert werd opgepakt omdat hij informatie zou hebben doorverkocht aan criminelen. Volgens NRC Handelsblad kwam hij niet door de AIVD-screening.

Aan de slag

Desondanks kon M. aan de slag en kon hij vertrouwelijke informatie inzien. Hoe dat kon gebeuren, is niet duidelijk. De politie wil er niets over zeggen zolang het onderzoek van de Rijksrecherche loopt.

Met de screening onderzoekt de AIVD of de sollicitant een risico vormt voor de staatsveiligheid. Het onderzoek bestaat uit het controleren van gegevens in de systemen van de AIVD, gemeenten, politie en justitie. 

Staatsgevaarlijk

Mensen die in het verleden zijn veroordeeld voor een strafbaar feit kunnen geen verklaring van geen bezwaar krijgen. Andere redenen om zo'n verklaring te weigeren zijn deelname aan "staatsgevaarlijke en antidemocratische activiteiten", verslavingen, leugenachtig gedrag en gebrek aan integriteit.

Uit cijfers blijkt dat de AIVD vorig jaar in 39.000 gevallen 958 keer een negatief advies gaf. In 891 gevallen ging het om functies bij de politie en de marechaussee.

nos.nl/© Verdachte Mark M. FACEBOOK

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.