EU en VS over opslaan gebruikersdata

Gepubliceerd op 27 oktober 2015 om 09:32

Europa en de Verenigde Staten hebben een principe-akkoord bereikt over het opslaan van Europese gebruikersdata in de VS. Dit verdrag vervangt Safe Harbor, dat eerder deze maand door het Europese Hof ongeldig werd verklaard.

Dat heeft Eurocommissaris Vera Jourova gezegd, meldt The Wall Street Journal.

Toegang tot data

Nog niet alles is uitgewerkt. Zo moet nog worden afgesproken in welke mate Amerikaanse inlichtingendiensten toegang hebben tot de data van Europese gebruikers. Daar zal de komende weken nog over worden onderhandeld. Het verdrag moet in januari klaar zijn.

De nieuwe overeenkomst voorziet in betere controle door het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, om er zeker van te zijn dat bedrijven Europese data voldoende beschermen. Daarnaast moet de overeenkomst ertoe leiden dat nationale privacywaakhonden beter samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten.

Ook moeten bedrijven volgens het nieuwe verdrag beter aan consumenten uitleggen wat er met hun data gebeurt. Verder komen er strengere regels over het doorsluizen van gebruikersdata naar andere partijen.

Controle opsporingsdiensten

Ten slotte komt er een jaarlijkse controle, uitgevoerd door zowel de Amerikaanse als Europese autoriteiten, om vast te stellen of opsporingsdiensten zich wel aan de regels houden.

Het nieuwe verdrag is al twee jaar in de maak. Europa eiste een nieuw verdrag nadat uit documenten van klokkenluider Edward Snowden was gebleken dat onder meer de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert.

nos.nl © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.