Stroom minder groen: deze leveranciers zijn wél duurzaam

Gepubliceerd op 27 oktober 2015 om 10:01

Nederlandse stroom is minder duurzaam geworden: we verbruikten vorig jaar 5 procent meer kolen, blijkt uit onderzoek. We namen onder de loep welke energieleveranciers wél duurzaam zijn.

Stroom minder groen: deze leveranciers zijn wél duurzaam

Jaarlijks nemen onder meer de consumentenbond en Greenpeace onze stroomleveranciers onder de loep en stellen de vraag: wie is de duurzaamste? De organisaties keken naar 'vier cruciale bedrijfsonderdelen': investeringen, productie, inkoop en levering (met name in 2014). Die optelsom levert een eindcijfer op en een ranking.

Nederlandse stroom minder duurzaam
Maar eerst wat minder duurzaam nieuws: Nederlandse stroom is minder duurzaam geworden, dankzij goedkope kolen. We verbruikten in 2014 maar liefst 5 procent meer kolen, schrijft de Volkskrant, waarmee het aandeel kolen van onze energiemix is gestegen van 24 naar 29 procent.

Maar goed, wil je toch graag duurzaam bezig zijn, kijk dan even naar deze rangschikking van stroomleveranciers:

De allerduurzaamste
Op een gedeelde eerste plaats staan De Unie, Qurrent en Pure Energie. Ook behoorlijk hoog staan onder meer Vandebron en Eneco. Van de vijf grootste bedrijven (samen een marktaandeel van 75-80 procent) is dat de enige echt duurzame, zegt dit onderzoek.

Middenmoot
In het midden, door de organisaties ook wel 'de volgers' genoemd, vinden we de Nederlandse Energie Maatschappij, Oxxio en E.On.

De meest grijze jongens van de klas
De grote vervuilers zijn volgens het onderzoek onder meer RWE/Essent, Vattenfal/Nuon en een bijzondere naam voor deze categorie: de Groene Belangenbehartiger.

RTL Z © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.