Geen overlevenden bij crash Russisch passagiersvliegtuig

Gepubliceerd op 31 oktober 2015 om 17:09

Niemand heeft de crash van het Russische vliegtuig in Egypte overleefd. Eerder op de dag maakten Egyptische media nog melding van stemmen die in het wrak zouden zijn gehoord. De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag tot dag van nationale rouw bestempeld.

In het vliegtuig zaten 224 inzittenden waaronder 221 Russen en drie Oekraïeners. Het Russische vliegtuig, een ruim achttien jaar oude Airbus A321 van de luchtvaartmaatschappij Kogalimavia, is zaterdag neergestort in een bergachtig gebied bij Bir Hasana. Dat is circa 75 kilometer ten zuiden van de stad al-Arish. Een zwarte doos van het toestel is door reddingswerkers gevonden.

Technische mankementen
Het vliegtuig was met terugkerende vakantiegangers opgestegen van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh toen het volgens de Egyptische autoriteiten door technische mankementen in de problemen kwam. De piloot zou hebben gezegd dat er een technisch defect was en wilde daarom naar het vliegveld van al-Arish vliegen.

Hoewel Egyptische autoriteiten beweren dat een technisch mankement de oorzaak is, verklaren aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) het toestel  te hebben neergeschoten. Op het Sinaï-schiereiland zijn meerdere groepen jihadisten actief. Ze vechten vaak met de Egyptische politie en militairen.

Onderzoek
Rusland doet strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Daarbij wordt gekeken of er mogelijk veiligheidsregels zijn overtreden bij het onderhoud van het vliegtuig. De politie heeft een inval gedaan bij kantoren van de vliegtuigmaatschappij in Rusland. Ook staat het bedrijf een onverwachte inspectie van de vloot te wachten.

Volgens  Russische media zijn bij de laatste controle van de luchtvaartmaatschappij Kogalimavia/Metrojet overtredingen van de veiligheidsvoorschriften gevonden.  Na de inspectie in maart 2014 zijn de problemen opgelost.

Het vliegtuig had toestemming om te vliegen en was goedgekeurd door de autoriteiten, meldde Kogalimavia. De maatschappij, ook wel Kolavia of Metrojet genoemd, heeft een vloot van zeven vliegtuigen. Het bedrijf heeft de luchthaven van Kogalim in Siberië als thuishaven.

Ik wens alle Russen veel sterkte met het verwerken van deze tragedie en de periode van rouwBert Koenders

Nederland
Namens het kabinet heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken de nabestaanden gecondoleerd. ,,Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van de slachtoffers. Ik wens alle Russen veel sterkte met het verwerken van deze tragedie en de periode van rouw'', aldus Koenders. 

Minister-president Mark Rutte heeft zijn condoleances overgebracht aan de Russische president Vladimir Poetin.

ad.nl/ © ap

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.