Moeder krijgt 20 jaar voor moord op 5-jarige Dimfy

Gepubliceerd op 1 november 2015 om 13:58

De Nederlandse Nathalie bij de L. (43) is vrijdag in België tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op haar dochtertje Dimfy (5). Het slachtoffertje kwam op 16 november 2012 in Zwevezele door een overdosis medicijnen om het leven. Het OM had 30 jaar geëist.

Nathalie bij de L. en Wesley Casselein leerden elkaar in 2006 kennen in haar café. Amper een jaar later werd hun dochtertje Dimfy geboren. Toen het gezin in 2009 naar Zwevezele verhuisde, ontstonden er relatieproblemen. Bij De L. kon niet verkroppen dat haar ex-vriend in november 2012 een relatie aanknoopte met een andere vrouw.

In de nacht van 15 op 16 november 2012 diende Bij de L. haar 5-jarige dochter twee pillen Xanax en enkele pillen van een anti-depressivum toe. 's Ochtends probeerde ze zich te verhangen. Bij de L. heeft altijd volgehouden dat ze door drank en medicijnen niets meer kan herinneren van die bewuste nacht. De verdediging voerde aan dat het slachtoffer per ongeluk zelf de fatale dosis medicatie innam.

Egoïsme
In de motivatie van het arrest verwezen het hof en de jury naar de wijze waarop de moeder haar dochtertje om het leven bracht. Hieruit blijkt een groot egoïsme en een stuitende onverschilligheid. ,,De beschuldigde bracht onnoemelijk veel leed teweeg bij de andere familieleden, in de eerste plaats bij de vader van het slachtoffer."

Wel hielden het hof en de jury rekening met het blanco strafblad van Bij de L. en haar sociale isolement en psychische problemen. Ook de afwezigheid van waarden en normen in haar jeugd zagen het hof en de jury als een verzachtende omstandigheid. Daarbij denken het hof en de juryleden vooral aan de destructieve en manipulatieve overheersing van haar moeder.

,,Dat neemt allemaal niet weg dat de oplossing die u hebt gekozen diep verwerpelijk is en dat uw egoïsme een spoor van emotionele vernieling heeft achtergelaten", sprak voorzitter Willem de Pauw van het hof van assisen tot Bij de L. ,,Het is uw plicht om daaraan te werken, en om dat toch minstens een beetje te herstellen ten aanzien van Wesley en zijn familie. Ook ten aanzien van uw zoon P., die heel veel liefde voor u voelt. Het is aan u om die liefde te verdienen, want momenteel verdient u die liefde niet. Knoop dat goed in uw oren."

Teleurgesteld
De vader van Dimfy reageerde teleurgesteld op de strafmaat. ,,Binnen 3,5 jaar kan ze al vrij zijn. Dat vind ik niet genoeg voor een moord op een kindje van vijf. Antwoorden over wat er precies gebeurd is, zullen we van haar trouwens toch nooit krijgen. Daar ben ik zeker van", aldus Wesley Casselein.

,,20 jaar is een straf waarmee ik kan leven", aldus advocaat Johan Platteau. ,,Ik ben blij dat rekening is gehouden met de verzachtende omstandigheden, die er zeker zijn. Het is een straf die perspectief biedt."

ad.nl/ © photo news

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.