Rapport: Mitch Henriquez overleden door politiegeweld

Gepubliceerd op 6 november 2015 om 16:31

Sporen op het lichaam van Mitch Henriquez duiden erop dat hij is overleden als gevolg van het geweld van agenten tijdens zijn arrestatie. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, dat RTL Nieuws inzag.

In het rapport staat onder meer dat de patholoog-anatoom de dood van de Arubaan niet anders kan verklaren dan door het geweld van de agenten. De 42-jarige man kwam in juni in Den Haag om het leven nadat hij hardhandig was gearresteerd.

Henriquez zou ook hard op zijn neus zijn geslagen. Ook dat zou zijn overlijden kunnen verklaren. ,,Het doorgemaakte uitwendige mechanische stompgeweld op de neus met bloeduitstorting en zwelling van het neusslijmvlies, kan ook hebben geleid tot belemmering van luchtpassage (ademen) via de neus en daarmee ook belemmering van de zuurstoftoevoer naar het lichaam. Dit kan daarmee een bijdrage hebbben geleverd in de zin van verstikkingseffecten en daarmee een bijdrage hebben geleverd aan het intreden van de dood", staat volgens RTL in het rapport.

'Zwaar mishandeld'
Zijn advocaat Gerald Roethof vertelde donderdagavond in het televisieprogramma Pauw al dat Henriquez tijdens de hardhandige arrestatie zwaar is mishandeld. Hij liep onder meer een gebroken strottenhoofd op.

,,Hij is gigantisch mishandeld. Als je het leest: je schrikt ervan", zei de advocaat van de nabestaanden. ,,Bloeduitstorting bij de slaap. Bloeduitstorting bij de neus. Zelfs bij het geslachtsdeel van meneer een bloeduitstorting. Overal", somde hij op.

Demonstraties
Zijn dood leidde tot grote demonstraties tegen politiegeweld. De demonstraties mondden uit in hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

ad.nl/ © anp

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.