Miljoenenfraude in de kinderopvang

Gepubliceerd op 10 november 2015 om 11:46

Bij invallen in Rotterdam, Rijswijk, Den Haag en Amsterdam zijn tijdens een grote actie tegen fraude in de kinderopvang afgelopen week zeven verdachten aangehouden.

128x72-1.jpgEen kinderdagverblijf en een gastouderbureau zijn daarbij gesloten. De gastouderbureaus worden ervan verdacht dat ze, samen met ouders en gastgezinnen, de fiscus hebben opgelicht.

Bij de invallen zijn onder meer de administratie en computers in beslag genomen. Verder wordt er onderzoek gedaan naar bankrekeningen in binnen- en buitenland. Met de kinderopvangtoeslag wordt jaarlijks voor miljoenen euro’s gefraudeerd.

Overige acties

De Belastingdienst heeft ook tientallen kinderopvanginstellingen, gastouderbureaus en gastouders bezocht. Onderzocht werd of het aantal aangevraagde uren kinderopvang klopte. 

Fraude in de kinderopvang heeft de laatste tijd ook geleid tot rechtszaken. Daarbij ging het om verduistering van toeslagbedragen tot 400.000 euro. 

Zo diende er op 4 november een rechtszaak in Amsterdam tegen drie verdachten. Die zouden de toeslag voor zichzelf en voor anderen hebben aangevraagd zonder dat er van opvang gebruik werd gemaakt. De hoofdverdachte zou ruim 288.000 euro hebben ontvangen. Tegen hem is 18 maanden cel geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Met de actie willen het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst extra onder de aandacht brengen dat het onterecht aanvragen van toeslagen strafbaar is. "Mensen beseffen niet dat ze het bedrag de rest van hun leven moeten terugbetalen", aldus Mirjam Mol van het Functioneel Parket in het Algemeen Dagblad. 

http://nos.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.