Asscher: Willem Aantjes is onrecht aangedaan

Gepubliceerd op 11 november 2015 om 16:16

Vice-premier Asscher vindt dat Willem Aantjes onrecht is aangedaan. Bij de herdenking in de Tweede Kamer van de onlangs overleden CDA-prominent benadrukte Asscher dat een directeur van het NIOD de affaire-Aantjes het grootste bedrijfsongeluk in de geschiedenis van zijn instituut heeft genoemd.

"Die kant van het verhaal kreeg pas veel later breder aandacht. Dat moet niet eenvoudig voor hem zijn geweest. Maar het tekent zijn sterke en onafhankelijke geest dat hij zich met het gebeurde wist te verzoenen."

De Jong

Aantjes verliet in 1978 de politiek nadat directeur Loe de Jong van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, de voorloper van het NIOD, bekend had gemaakt dat Aantjes lid was geweest van de Waffen-SS. Later bleek dat de lezing van De Jong op belangrijke punten niet klopte. 

Asscher zei ook dat "het gebrek aan openheid over zijn persoonlijke leven en de keuze die hij maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog hem inhaalde". Asscher wees erop dat Aantjes zelf ook spijt had van het "grote zwijgen". 

Bergrede

De vice-premier noemde Aantjes een bevlogen en karaktervol mens. Asscher verwees onder meer naar de Bergrede die Aantjes in 1975 uitsprak over de beginselen van christelijke politiek. "Evangelische bevlogenheid dreef hem als mens en als politicus."

Kamervoorzitter Van Miltenburg zei dat Aantjes politiek ademde, vanaf het moment dat hij Colijn hoorde spreken tot aan zijn dood. Ze typeerde hem als een man met een stevige eigen mening. In juli schreef hij nog een stuk in dagblad Trouw over de renovatie van het Binnenhof en hij was een actief twitteraar.

Niet op eigen kracht

Van Miltenburg benadrukte dat Aantjes de politiek is ingegaan om op te komen voor mensen die het niet op echt eigen kracht redden. "Het geloof was zijn drijfveer en de Bijbel zijn leidraad."

Ook Van Miltenburg verwees naar de Bergrede en naar zijn plotselinge vertrek uit de politiek. Volgens de Kamervoorzitter moet het een zware periode voor Aantjes zijn geweest toen hij zelf onderwerp werd van politiek en publiek debat.

Ze zei dat hij daarna in de luwte de draad van zijn werkzame leven weer heeft opgepakt.

http://nos.nl/© ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.