Poetin: IS aanvallen samen met de Fransen

Gepubliceerd op 17 november 2015 om 17:18

Rusland lijkt extra gedreven mee te doen aan de strijd tegen IS nu onomstotelijk vaststaat dat de ramp met het Russische passagiersvliegtuig in Egypte een aanslag was. Het land heeft Syrië op verschillende plekken onder vuur genomen.

poetin_0-1.jpgOorlogsvliegtuigen hebben met raketten doelen in Idlib en Aleppo bestookt. Ook zijn er bombardementen uitgevoerd op IS-bolwerk Raqqa. Ook de Fransen hebben daar een reeks luchtaanvallen uitgevoerd. 

De Franse president François Hollande heeft met Vladimir Poetin afgesproken meer samen te werken bij de militaire acties in Syrië. Hollande en Poetin ontmoeten elkaar 26 november in Moskou om over de strijd tegen het terrorisme te spreken.

Snel een staakt-het-vuren?
Er lijkt zich een coalitie te vormen om Islamitische Staat te bestrijden in Syrië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die vanochtend op verrassingsbezoek was in Frankrijk, zegt optimistisch te zijn dat er binnen een paar weken een staakt-het-vuren wordt bereikt tussen de Syrische president Assad en de oppositie. 

Troepen van de regering en de oppositie zouden daarna gezamenlijk IS kunnen gaan aanvallen. Daarbij worden ze vanuit de lucht gesteund door een internationale coalitie van Westerse en Arabische landen. 

Grens Syrië controleren
Verder zegt Kerry tegen CNN dat Turkije en de Verenigde Staten samen ervoor gaan zorgen dat de grens tussen Turkije en Syrië onder strikte controle komt. De minister zegt dat al driekwart van de grens is afgesloten en de rest nog bijna honderd kilometer beslaat. Ankara en Washington gaan die in een gezamenlijke operatie ook afsluiten, zegt Kerry

Het noorden van Syrië is een belangrijke uitvalsbasis van de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). De hoofdstad van wat ze hun kalifaat noemen is Raqqa en die ligt 80 kilometer van de Turkse grens. De bevoorrading van het kalifaat verloopt voor een belangrijk deel door Turkije.

Koerdische strijders hebben al een groot deel van het grensgebied in Noord-Syrië in handen, maar er zijn nog steeds stroken land waar IS toegang tot Turkije heeft.

Militaire steun
Frankrijk heeft de Europese Unie om militaire steun gevraagd; zo'n verzoek is nog nooit eerder gedaan in de geschiedenis van de EU. De ministers van Defensie kwam daarom bijeen in Brussel. 

Wat Defensie-minister Hennis betreft liggen dus alle opties voor militaire steun nog op tafel. Als ons land militaire hulp gaat geven aan de Fransen, hoeft de Tweede Kamer strikt gezien niet om instemming te worden gevraagd. Maar in zo'n geval zal zeker een artikel 100 procedure volgen waarbij de Kamer op de hoogte wordt gesteld van de voorgenomen inzet. Bij andere vormen van hulp bijvoorbeeld op het gebied van inlichtingen of grensbewaking gelden de normale procedures.

RTL Nieuws/ © AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.