170 mensen gegijzeld in hotel Mali

Gepubliceerd op 20 november 2015 om 11:05

Gewapende mannen hebben vrijdag een groot hotel in de Malinese hoofdstad Bamako aangevallen. Volgens plaatselijke media wordt in en rond het Radisson-hotel in het centrum van de stad geschoten. Militairen en politie hebben het hotel omsingeld.

pool-view-1.jpgBUITENLANDSE GASTEN

De aanvallers, waarschijnlijk twee jihadisten, hebben 170 mensen in gijzeling genomen. Volgens de Franse zender RFI arriveerden de gijzelnemers in een auto met diplomatieke kentekens. Ze gingen het 190 kamers tellende hotel Radisson Blu binnen en openden daar het vuur op de zevende etage.

In het hotel verblijven doorgaans veel buitenlanders waaronder personeel van vliegtuigmaatschappij Air France. Veiligheidsdiensten hebben het complex omsingeld en van de buitenwereld afgesloten. Een woordvoerder van de VN-missie in Mali zei dat er slachtoffers zijn gevallen. Er zijn ook VN-militairen naar het hotel gestuurd. 

In het straatarme Sahelland Mali zijn Nederlandse militairen actief in het kader van de missie van de Verenigde Naties om het land weer op de rails te krijgen. Het land hield vrijwel op te bestaan in 2012 toen een nieuwe opstand van Toearegs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een snelle opmars van jihadisten.

Toen die vanuit het noordoosten het hele land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 militair in. De Franse missie is later dat jaar omgezet in een VN-missie (Minusma), waar Nederland met 450 militairen aan meedoet. Veel van hen zijn gelegerd in Goa, cicra 950 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako.

© ANP/metronieuws.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.