Steeds vaker hennepkwekerij opgerold in Amsterdam

Gepubliceerd op 20 november 2015 om 11:52

Uit cijfers van het stadsbestuur die zijn vrijgegeven na schriftelijke vragen van het CDA en D66, blijkt dat er steeds meer hennepplantages worden gevonden in Amsterdam.

Steeds vaker hennepkwekerij opgerold in AmsterdamREGIO

Tussen 1 januari en 1 juni van afgelopen jaar werden er alleen al 232 hennepkwekerijen opgerold. Dit gebeurde in de regio Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Ter vergelijking: in heel 2014 werden er 378 hennepplantages ontmanteld en in 2013 circa 320.

WONINGEN

Ongeveer de helft van die hennepkwekerijen wordt aangetroffen in sociale huurwoningen en de schatting is dat driekwart van het kweken gebeurt in een woning. Na het aantreffen van een hennepplantage sluit de gemeente de woning en dat gebeurt dus steeds vaker.

CIJFERS

Dat cijfer loopt op vanaf 2013. Toen was er twaalf keer sprake van sluiting van een woning. In 2014 is dat cijfer verdubbeld en nu is het alleen al in de eerste helft van 2015, 38 keer raak.

BRANDGEVAAR

Het gevaar van hennepkwekerijen in huizen is dat alle elektrische activiteit kan zorgen voor kortsluiting en brand. Door schakelaars, snoeren en lichten is de kans op oververhitting namelijk groter. Om een beter beeld te krijgen van het brandgevaar: de afgelopen vijf jaar waren er 52 hennepkwekerij gerelateerde branden in de regio Amsterdam.

metronieuws.nl/door Carlo Doodeman/  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.