Sinterklaasbank zoekt ouders die echt geen geld hebben voor Sint

Gepubliceerd op 21 november 2015 om 11:46

De Sinterklaasbank heeft heel wat losgemaakt. Sinds de oprichting in 2006 zijn er landelijk inmiddels tientallen organisaties en particulieren die ook rond 5 december geld inzamelen voor cadeautjes aan kinderen van gezinnen die het niet breed hebben.

mediabox-29.jpg

Volgens oprichtster Elisa Nuij van de Sinterklaasbank is dat "natuurlijk prachtig", maar gaat het te vaak om dezelfde kinderen. "Er wordt door al die weldoeners te veel in dezelfde vijver gevist, gezinnen die relatief gemakkelijk zijn te vinden via bijvoorbeeld de Voedselbank of schuldhulpverlening. Ik merk dat er nu kinderen zijn die wel van vier kanten presentjes krijgen, maar tienduizenden, die echt leven in verborgen armoede, krijgen niets. Daar willen wij nu extra energie in steken. Om die gezinnen en kinderen te vinden."

Niet eenvoudig

De Sinterklaasbank heeft daarom dit jaar bewust wat gas teruggenomen. Vorig jaar werden zo'n 4000 kinderen verblijd met een cadeau, dit jaar zijn dat er tussen de 3500 en 4000.

Het is volgens Nuij niet eenvoudig om die verborgen armoede te vinden. "Uit armoedecijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 400.000 kinderen in ons land onder de armoedegrens leven. Twee derde daarvan heeft werkende ouders. Dat zijn vaak zelfstandige ondernemers; die noodgedwongen voor zichzelf zijn begonnen nadat ze hun baan kwijt zijn geraakt. En die hebben het niet breed, ze vallen vaak net buiten allerlei voorzieningen."

Het zijn volgens Nuij mensen die niet van de daken schreeuwen dat ze geen geld hebben voor Sint-cadeautjes. Ze hoopt dat de Sinterklaasbank volgend jaar verder kan uitbreiden. "Daar gaan we met al onze vrijwilligers en donateurs voor 100 procent voor."

Jeroen SchutijserVerslaggever economie nos.nl/ © SINTERKLAASBANK

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.