VS vraagt Nederland officieel: Bombardeer Syrië

Gepubliceerd op 24 november 2015 om 10:28

Amerika wil dat Nederland meedoet aan de bombardementen op terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. De VS heeft dat officiële verzoek vanavond aan Nederland gedaan.

VS vraagt Nederland officieel: Bombardeer Syrië

Dat melden bronnen rond de minister van Defensie aan RTL Nieuws. 

Nu nog alleen in Irak
Het grondgebied dat gecontroleerd wordt door IS ligt in zowel Irak als in Syrië.  Tot nu toe vallen onze gevechtsvliegtuigen de extremisten van Islamitische Staat alleen aan in Irak, op verzoek van de Iraakse regering. Nederland heeft tot nu toe steeds gezegd dat er geen mandaat is om Syrië te bombarderen.

Minister Hennis van Defensie is momenteel in de VS. Daar zou ze het verzoek hebben gekregen van haar Amerikaanse collega Carter. De minister wil het verzoek niet bevestigen, maar zegt wel dat het 'geen geheim is' dat Amerika graag wil dat zoveel mogelijk coalitiegenoten bijdragen in zowel Syrië als Irak. Op dit moment voeren er zes landen bombardementen uit op Syrië. 

'Waarschijnlijk dat Nederland mee gaat doen' 
Volgens politiek verslaggever Jos Heymans is er voldoende steun in de Tweede Kamer. Syrië bombarderen lag tot nu toe gevoelig omdat coalitiepartij PvdA tegen is. "Nu er een officieel verzoek ligt kan het antwoord van de Kamer eigenlijk alleen maar positief zijn", zegt Heymans.

RTL Nieuws/© AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.