Nederland groot in internetcriminaliteit

Gepubliceerd op 24 november 2015 om 10:42

Nederlandse criminelen hebben een groot aandeel in de handel van illegale producten op het internet. Volgens het Openbaar Ministerie zou op één van de illegale marktplaatsen zelfs 10 procent van de bestellingen geplaatst worden bij Nederlandse verkopers.

Nederland groot in internetcriminaliteit

Dat zegt het OM tijdens een internationaal overleg over internetcriminaliteit. Politie- en justitiediensten uit de EU, de VS, Australië en Noorwegen zijn vandaag in Noordwijk bijeen om gezamenlijk illegale handel op het internet aan te pakken.

De opsporingsdiensten richten hun pijlen op illegale marktplaatsen die je alleen op een speciale manier kan bereiken, en die niet vindbaar zijn via normale zoekmachines. Om toegang te krijgen tot deze marktplaatsen moet je gebruik maken van het Tor-netwerk. Daarmee kun je je geheel anoniem over het internet bewegen. Het Tor-netwerk is daarom bijzonder populair bij criminelen.

Nederlanders zeer actief
Vorig jaar werden al vijf Nederlanders opgespoord die illegale waar aanboden op het zogenaamde 'Dark Web'. Undercoveragenten deden bestellingen waarna zij de verdachten wisten te traceren. Bij de criminelen werden zo’n 900 bitcoins in beslag genomen, ter waarde van een half miljoen euro.

In een ander onderzoek wist de politie een verdachte uit IJmuiden te arresteren die volgens het OM een van de grootste online drugshandelaren was. Hij werd gearresteerd na de overdracht van 10 kilo amfetamine en een grote hoeveelheid xtc-pillen.

Servers uit de lucht halen
De gezamenlijke internationale aanpak moet er voor zorgen dat illegale handel via internet een stuk moeilijker en minder anoniem wordt. Vorig jaar werden 17 mensen gearresteerd en 410 Tor-servers uit de lucht gehaald in een gecoördineerde actie waarbij 17 landen waren betrokken.

© RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.