'Leerfabriek' mbo moet veranderen in herkenbare, kleine school

Gepubliceerd op 26 november 2015 om 11:19

De grote leerfabrieken in het middelbaar beroepsonderwijs moeten kleinschaliger worden. Scholen met meer dan 5000 leerlingen moeten vanaf komend jaar worden opgesplitst.

mbo-1024-anp_0-1.jpgDat schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Zorg en techniek
Grote mbo's, met soms wel meer dan 20.000 leerlingen, kunnen onpersoonlijke onderwijsfabrieken zijn. Daarom wil de minister dat ze plaatsmaken voor kleine, herkenbare mbo-colleges, maar wel onder de vlag van de grote instelling.

Nu biedt een grote mbo-instelling een groot aantal verschillende opleidingen aan. Straks worden die opleidingen per categorie opgesplitst in bijvoorbeeld een mbo-college zorg of techniek.

Studenten moeten door de nieuwe maatregel meer aandacht krijgen, zodat vroegtijdige schooluitval wordt voorkomen.

Minister Jet Bussemaker over mbo's:

"De menselijke maat moet de norm zijn in ons beroepsonderwijs. Een mbo'er moet zich geen nummer voelen in een grote logge organisatie waar hij of zij anoniem door de gangen loopt. Ik vind het belangrijk dat als studenten of ouders een schoolgebouw binnenkomen ze bijna meteen voelen: hier draait het om vakmanschap in de zorg, techniek, of bijvoorbeeld creativiteit. Dat vraagt om beroepsonderwijs met een duidelijke signatuur. Waar studenten van een bepaald vakgebied bij elkaar zitten, les krijgen in kleinere groepen, met een duidelijk onderwijsprofiel, en waar docenten iedereen bij naam kennen."

RTL Nieuws/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.