Mbo-plan Bussemaker krijgt kritiek van scholen én politiek

Gepubliceerd op 26 november 2015 om 14:16

Mbo's zijn niet bepaald blij met de plannen van minister Jet Bussemaker om grote scholen te verplichten het onderwijs te splitsen in kleinere mbo-colleges.

leerlingen-albeda-college-roc-rotterdam-1024-anp_0-1.jpg"De scholen zijn niet betrokken bij haar plannen en er is dan ook geen draagvlak voor'', zegt Jan van Zijl, voorzitter van de brancheorganisatie MBO Raad.

Onpersoonlijke onderwijsfabrieken
Bussemaker wil dat scholen met meer dan 5000 studenten vanaf volgend jaar kleinschaliger worden. Grote mbo’s, die soms zelfs meer dan 20.000 studenten hebben, kunnen volgens de minister onpersoonlijke onderwijsfabrieken zijn. Bussemaker wil dat mbo's herkenbaarder worden voor zowel studenten, ouders, docenten en het regionale bedrijfsleven.

Volgens Van Zijl baseert de minister zich niet op feiten. "Feit is dat onderzoek zegt dat onderwijskwaliteit geen verband houdt met de grootte van een gebouw of de omvang van een stichting. Dat is niet zo in het mbo, niet in het hbo en overigens ook niet in het wo." De plannen moeten komend jaar doorgevoerd worden, vanaf 2017 gaat het meetellen in de kwaliteitsbeoordeling van mbo’s.

Politiek reageert kritisch
Ook in de Tweede Kamer zijn de plannen niet met gejuich ontvangen. "Menselijke maat klinkt goed. Maar brengt afgedwongen organisatieverandering ons beter onderwijs? Veel vragen nog!", twitterde VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas. 

D66 is ronduit negatief. Volgens die partij verandert er voor studenten niets en worden de scholen alleen op papier kleiner. "De minister leeft in een papieren werkelijkheid. De minister maakt op papier de scholen kleiner, maar voor de studenten verandert er helemaal niks. Als een ROC als een grootschalige leerfabriek wordt ervaren, dan heeft dat twee oorzaken: het schoolgebouw is te groot en er is geen of weinig persoonlijke aandacht van docenten voor leerlingen. De echte oorzaken pakt de minister niet aan. De echte oplossing is investeren in de kwaliteit van docenten, leidinggevenden en bestuurders en in kleinere scholen", zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen.

CDA'er Michel Rog zegt dat het beter zou zijn geweest als de minister 'van onderop kleinschaligheid, keuzevrijheid en eigen identiteit voor scholen had gestimuleerd'. Ook de SP is niet tevreden.

RTL Nieuws / ©ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.