Somalische droneslachtoffers klagen Nederland aan

Gepubliceerd op 28 november 2015 om 11:20

Twee Somalische slachtoffers van een Amerikaanse drone-aanval gaan de Nederlandse staat aanklagen. Het gaat om twee nomaden, die in januari vorig jaar gewond zijn geraakt door de raketaanval.

somalie_0-1.jpgDe twee houden Nederland medeverantwoordelijk voor de aanval, meldt de Volkskrant. De aanval was gericht op een konvooi auto's met leden van de terroristische groep Al Shabaab. Een aantal leden van de groep kwam om.

De nomaden waren in de buurt met hun kinderen en vee. Eén van de Somaliërs verloor een been, zijn twee dochters zijn omgekomen. Ook ging er veel vee verloren.

Nederlandse inlichtingen
De twee Nederlandse advocaten Göran Sluiter en Liesbeth Zegveld, die de twee Somaliërs bijstaan, stellen dat Nederland medeverantwoordelijk is. Want de VS baseerde zich onder meer op inlichtingen die door Nederland waren verstrekt. 

Een zaak tegen de VS is volgens Sluiter moeilijker dan een zaak tegen Nederland. "De Amerikanen zullen een beroep doen op het beschermen van de nationale veiligheid. Zeker nu het gaat om niet-Amerikaanse slachtoffers. Naar Nederlands recht is sprake van een oorlogsmisdrijf."

Onschuldige slachtoffers
Volgens Sluiter mag een drone-aanval alleen worden uitgevoerd als er geen onschuldige slachtoffers in de buurt zijn. "Deze mensen hadden ze kunnen zien. Bovendien was er veel vee in de buurt; een duidelijke aanwijzing dat er mensen waren."

Het ministerie van Defensie zegt tegen de krant dat het kabinet 'niet over aanwijzingen beschikt' dat er inlichtingen zijn gebruikt voor 'handelingen die in strijd zijn met het internationale recht'.

RTL Nieuws/© EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.