'Rol Dijkhoff en Van der Steur in Teeven-deal mogelijk groter dan bekend'

Gepubliceerd op 7 december 2015 om 11:40

Een spannende week voor de VVD. Woensdag verschijnt het rapport van de commissie-Oosting, die onderzoek heeft gedaan naar de omstreden Teeven-deal (zie kader).

480x270-46.jpgVingers tussen de deur

"Bekend was dat Dijkhoff en Van der Steur aanwezig waren op het ministerie op de dag van het aftreden. Maar nu blijkt uit het feitenrelaas dat zij ook op avond van de Nieuwsuur-uitzending over het gevonden bonnetje op het ministerie zijn geweest."

"Vraag is wat zij daar hebben gehoord en gezien. En belangrijker: hebben ze meebeslist om te ontkennen dat het bedrag van Nieuwsuur weleens zou kunnen kloppen? Als dat zo is, zitten ook deze heren met hun vingers tussen de deur."

Volgens Vullings zijn er naast Teeven, Opstelten en premier Rutte meer VVD'ers betrokken. "Zo is er Kamervoorzitter Van Miltenburg, die een brief van een klokkenluider over deze kwestie door de versnipperaar haalde. En laten we Eerste Kamerlid Ben Swagerman niet vergeten. Hij sloot destijds samen met Teeven de deal."

Teeven-deal

De commissie-Oosting onderzoekt de omstreden deal die leidde tot het vertrek van staatssecretaris Teeven en minister Opstelten van Justitie. Teeven sloot de deal in 2000 met drugscrimineel Cees H. in de tijd dat hij officier van justitie was.

Tv-programma Nieuwsuur maakte op basis van bronnen binnen Veiligheid en Justitie bekend dat er meer geld is overgemaakt naar Cees H. dan eerder is verteld. Niet 2 miljoen gulden, maar ongeveer 5 miljoen. Ook zou de Belastingdienst er nadrukkelijk zijn buitengehouden. Teeven en Opstelten ontkenden dat.

Een jaar later werd door Nieuwsuur alsnog het bonnetje gevonden. Toen stond vast dat het om 4,7 miljoen ging. De positie van Opstelten werd daardoor onhoudbaar en ook Teeven trok zijn conclusies. 

 De commissie kijkt ook naar de manier waarop de Kamer is geïnformeerd. Opstelten liet bij herhaling weten dat er geen bewijzen waren voor de omstreden deal, terwijl het Nieuwsuur wel lukte om het bonnetje boven water te krijgen. 

De commissie heeft verder de cultuur op het ministerie van Veiligheid en Justitie onder de loep genomen. Premier Rutte wil daarnaast graag weten wie er heeft gelekt naar Nieuwsuur. 

"De conclusies van het rapport kent nog niemand", zegt Vullings. "Maar het feitenrelaas dat nu circuleert in Den Haag is al pijnlijk genoeg voor de VVD."

http://nos.nl/© ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.