IS graait zijn wapenarsenaal eenvoudig bij elkaar in Irak

Gepubliceerd op 9 december 2015 om 09:21

Het is terreurorganisatie IS op kinderlijk eenvoudige manier gelukt om een enorm wapenarsenaal van het Iraakse leger over te nemen, blijkt uit onderzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

media_xll_3452703-1.jpgDe strijders trekken rond met raketwerpers, gepantserde voertuigen, pistolen, mortieren en machinegeweren. Decennia van ongebreidelde wapenhandel en -leveranties aan Irak hebben bijgedragen aan het 'grote en dodelijke arsenaal' van IS, aldus Amnesty in een gisteren verschenen rapport. Met het wapentuig maakt de terreurgroep zich in Irak en Syrië op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden, zegt Amnesty. De mensenrechtenorganisatie baseert zich op deskundigen en een analyse van duizenden foto's en video-opnames.

De wapens zijn vooral geproduceerd in Rusland, China, de Verenigde Staten, België en Duitsland. ,,Slechte regulering en het gebrek aan toezicht op de immense stroom van wapens naar Irak heeft IS en andere groepen ongekende vuurkracht gegeven,'' aldus onderzoeker Patrick Wilcken van Amnesty.

Opgehoopt
De wapens hebben zich gedurende tientallen jaren in Irak opgehoopt. In de jaren zeventig en tachtig verscheepten vooral Rusland, Frankrijk en China voor miljarden euro's naar het land, dat in oorlog was met Iran.

De hoeveelheid wapens nam verder toe nadat de Verenigde Staten in 2003 Irak binnen was gevallen. Toen de Amerikanen zich in 2011 langzaam uit het land begonnen terug te trekken werden miljardencontracten getekend voor wapenleverancies aan het Iraakse leger. De strijdkrachten ontvingen onder meer tanks, straaljagers, 43.200 M4-geweren en 45.000 kogelwerende vesten.

IS maakte wapens en talloze legervoertuigen op het leger buit bij de verovering van de Noord-Iraakse stad Mosul in juni 2014. Maar ook op andere plekken blijkt het kinderlijk eenvoudig om een arsenaal op te bouwen.

De Iraakse strijdkrachten zijn slecht georganiseerd. Militairen laten zich omkopen of desterteren, waarna zij zich aansluiten bij IS of milities. ,,Naarmate IS meer gebieden verovert, voelen de strijders zich als een kind in een snoepwinkel,'' aldus de organisatie. ,,IS beschikt over een groot en dodelijk arsenaal. De roekeloze wapenhandel wakkert wreedheden aan.''

De Verenigde Naties hebben eerder bepaald dat landen niet direct wapens mogen leveren aan IS en de radiacaalislamitsche rebellengroep al-Nustra Front. Amnesty roept nu op tot een wapenembargo in de hele regio.

Gerben van 't Hof/ ad.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.