Geen animo voor hoogste politiefunctie

Gepubliceerd op 9 december 2015 om 12:14

De zoektocht naar de nieuwe korpschef van de Nationale Politie verloopt moeizaam. Vanwege reorganisatiechaos en financiële onzekerheden zijn er nauwelijks kandidaten, zeggen ingewijden.

Achter de schermen wordt al maanden gezocht naar een geschikte opvolger voor Gerard Bouman, de korpschef van de Nationale Politie die per 1 februari vertrekt. De animo blijkt minimaal. 

Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, wijt dat aan de slechte financiële situatie en reorganisatieperikelen bij de politie. ,,Dat heeft tot gevolg dat kandidaten niet in de rij staan. De spoeling is dun." 

Tekorten
De Nationale Politie kampt al geruime tijd met een ontspoorde reorganisatie en grote tekorten. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie kondigde onlangs een onderzoek aan naar de begroting van de politie. ,,Als de kandidaten verstandig zijn, wachten ze eerst op die financiële doorrekening," zegt Giltay. ,,Kun je bouwen of moet je slopen? Dat wil je toch weten voordat je aan deze klus begint."

De nieuwe politiebaas krijgt het ontzettend zwaar, zegt ook de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders, één van de tien regioburgemeesters die een adviserende rol hebben in de benoemingsprocedure. ,,Tot nu toe is gebleken dat de reorganisatie twee keer zo lang duurt en het met het beschikbare budget niet gaat lukken. We weten allemaal dat het zelfs met de opgehoogde budgetten nog piept en kraakt."

De burgemeester vat de baan samen als 'een heel moeilijke functie met een heel groot afbreukrisico'.

Lager salaris
De nieuwe korpschef moet het bovendien, als gevolg van een nieuwe beloningsregeling, doen met een salaris dat 50.000 euro lager ligt dan dat van Bouman (hij verdient 172.000 euro, exclusief onkostenvergoeding en pensioenafdracht).

Het is maar de vraag of kandidaten daarvoor leiding willen geven aan het grootste 'bedrijf' van Nederland, met zo'n 60.000 werknemers. Interne kandidaten, die al een hoge politiepost hebben, moeten waarschijnlijk flink inleveren.

Koen Voskuil en Peter Winterman/ AD.nl © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.