Tbs en dwangverpleging voor doden docente Minkema

Gepubliceerd op 22 december 2015 om 14:50

De rechtbank heeft Pieter B. tbs en dwangverpleging opgelegd voor het doden van Fransis Plompen. De man stak zijn vrouw op 25 juni van dit jaar dood. Twee weken geleden eiste de officier van justitie ook tbs en dwangverpleging.

Volgens de rechtbank is er kans op recidive bij B., die ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Hij handelde tijdens de nacht in een psychose, zo beoordelen deskundigen. Hij is daarom niet strafbaar, maar in verband met de aard en de ernst van de geestelijke stoornis van de man is de kans groot dat hij zonder behandeling en begeleiding opnieuw in de fout zou gaan.

Volgens de rechtbank is er sprake van doodslag en geen moord, omdat niet bewezen kan worden dat de man handelde uit voorbedachte rade. Er was sprake van een gemoedsopwelling en een korte periode tussen het idee om de vrouw te doden en de uitvoering.

In de bewuste nacht verliet de man het huis in Langbroek na een ruzie. Hij zou naar een neef in Roermond gaan, maar kwam al om 4.00 uur terug. Eenmaal thuis greep hij twee keukenmessen. ,,Ik was overstuur, het was heel onwerkelijk. Rationeel had ik dit nooit gedaan. Ik wilde haar niets aandoen.'' Dat deed hij wel: hij ging de slaapkamer binnen en stak op zijn vrouw in. Zelfs toen het mes brak en zijn 17-jarige zoon hem probeerde te stoppen, ging hij door.

Twee weken geleden werd de zaak in de rechtbank behandeld: ,,Dit is een drama. Wat gebeurd is, is gebeurd. Dit had niet mogen gebeuren. Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Ook als dat betekent dat ik de rest van mijn leven medicijnen moet slikken. Anders kan ik niet terugkeren in de maatschappij'', zei B.  toen.

Joost de Kleuver/ ad.nl/ © Koen Laureij

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.