Obama: ik steun niemand die tegen nieuwe wapenregels is

Gepubliceerd op 8 januari 2016 om 10:26

President Obama steunt geen politici die tegen de nieuwe wapenregels zijn, schrijft hij in The New York Times.

480x2701-29.jpg"Ik stem niet op kandidaten die niet voor de nieuwe 'gezond verstand-wapenregels' zijn. Verder zal ik geen campagne voor ze voeren, ook niet als ze van mijn eigen partij zijn."

"We moeten leiders eisen die sterk genoeg zijn om op te staan tegen de wapenlobby", schrijft Obama verder in zijn commentaar in de Amerikaanse krant. "Gouverneurs, burgemeesters en onze volksvertegenwoordigers moeten allemaal hun steentje bijdragen."

Volgens de president is 90 procent van de Amerikanen voor hervormingen van de regels omtrent vuurwapens.

'Wapen voor kinderen goedkoper dan kopen van een boek'

Het was een bijzonder moment in zijn presidentschap. Barack Obama die gisteravond in een zogeheten Town Hall-meeting in debat ging met voor- en tegenstanders van vuurwapenbezit. Een verslag van correspondent Arjen van der Horst in Washington.
Wapendealers

In een debatbijeenkomst op een universiteit in Virginia zette Obama zelf de aanval in op de wapenlobbygroepen. Hij beschuldigde lobbyisten ervan dat ze het nationale debat vertroebelen met "verzonnen verhalen".

Volgens de president beschuldigen ze hem er onterecht van dat hij alle vuurwapens van de Amerikanen wil afpakken. "De retoriek is zo overdreven en te verhit", zei Obama. Tijdens het debat, dat georganiseerd is door CNN, komen voor- en tegenstanders van vuurwapens aan het woord.

Opvallende afwezige bij het debat was de grootste wapenlobbygroep NRA (National Rifle Association), terwijl het hoofdkantoor in de buurt van de universiteit is. "Ze zitten hier in de straat", zei Obama. "Je zou zeggen dat ze juist zin zouden hebben in een debat met de president; het is hun bestaansreden."

De NRA reageerde wel op Twitter. Volgens de groep probeert Obama de mensen af te leiden van het feit dat hij ze niet kan beschermen tegen schietpartijen.

Obama kondigde eerder deze week nieuwe regels aan. Hij wil dat alle wapenverkopers voortaan een vergunning aanvragen en worden geregistreerd als wapendealers, ook al verkopen ze vuurwapens online of bij een wapenshow.

Die wapenverkopers moeten dan ook de achtergrond van hun klanten laten checken. Nu doen alleen officiële verkopers dat.

Arjen van der Horst / NOS © AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.