Vermoord stel Costa Rica wilde terug naar Nederland

Gepubliceerd op 9 januari 2016 om 15:26

Het Nederlandse stel dat vermoord is in Costa Rica, was aan het nadenken over een terugkeer naar Maasbommel. Volgens de buurt voelden ze zich in Costa Rica steeds minder veilig.

Hans Snelders en Sita Dhawtal woonden in een oud dijkhuis in het Maasdorp. Twee à drie keer per jaar kwamen ze daar terug om zaken te regelen en mensen op te zoeken. De laatste keer was in oktober.

Deze week werd bekend dat ze dood zijn gevonden op hun hardhoutplantage vlakbij Puntarenas, ten zuidwesten van hoofdstad San José. Volgens de plaatselijke politie zijn ze vermoedelijk slachtoffer geworden van een roofoverval, even na kerst. Ook hun werknemer Rivar Avenec Montalban werd dood aangetroffen.

In Maasbommel wordt geschokt gereageerd op het nieuws dat het vermoorde stel uit het dorp komt. Erg bekend waren ze er niet: volgens een buurman waren ze al sinds 2009 geregeld in Costa Rica, en de laatste drie, vier jaar permanent.

De 63-jarige Hans Snelders, geboren in Westervoort, runde er een 400 hectare grote teakplantage. De voormalige trainer/coach en uitgever - op zijn woonadres in Maasbommel staan nog altijd de uitgeverij en het coachings- en trainingbureau ingescheven - was daarvoor ingehuurd door de Vereniging van Kopers Ganadera la Flecha. De voornamelijk Nederlandse en Belgische leden, 340, hadden geld gestoken in de plantage. De opbrengst uit de verkoop van het gekapte hout ging naar de leden. Snelders was er manager en zorgde voor het onderhoud van de plantage en de verkoop van het hout. Ook was hij bezig met de ontwikkeling van het terrein. Het was de bedoeling dat er bungalows op gebouwd zouden worden.

Hij had er samen met zijn vrouw ook een huis gebouwd, waarin ze woonden. Het is volgens een buurman van Snelders een afgelegen gebied, waar je makkelijk ongezien op het terrein kunt komen. Snelders zag het verblijf in Costa Rica volgens de buurt als 'gewoon werk'.


Hij zou wel gezegd hebben dat het er de laatste tijd niet veiliger op was geworden en ze daarom een terugkeer naar Nederland sterk overwogen. In 2015 werden er 530 mensen vermoord, het grootste aantal sinds járen (in 2014 471, in 2013 411). Dinsdag nog werd in Costa Rica een moordaanslag gepleegd op een Groesbeeks stel. Henk en Carolien Peters runnen er een bed and breakfast. Ze overleefden het, maar keren wel terug naar Nederland.

Hans Snelders heeft drie zoons in Nederland. Ook had hij een dochter: Talitha. De 25-jarige Amsterdamse werd in 2013 in Heerhugowaard langs het spoor gevonden nadat ze was aangereden door een trein. Het Openbaar Ministerie stelde destijds dat het ging om zelfmoord, maar bood voor die conclusie begin vorig jaar excuses aan omdat er geen bewijs voor was.

De familie heeft altijd bestreden dat het om zelfmoord ging, de ware toedracht is nooit vastgesteld. Of en wanneer de stoffelijke overschotten van het Maasbommelse echtpaar naar Nederland worden overgebracht, is nog de vraag. De zoons waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Het is een afgelegen gebied, waar je makkelijk ongezien op het terrein kunt komen

AD.nl/ © Henk en Carolien Peters © Privéfoto.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.