'Keulse politie faalde tijdens Oudejaarsnacht'

Gepubliceerd op 11 januari 2016 om 11:28

De politie in Keulen heeft bij de ongeregeldheden op Oudejaarsavond rond het centraal station en de dom ernstig gefaald.

Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen in een bijzondere zitting van het deelstaatsparlement. "Het beeld dat de Keulse politie in de Oudejaarsnacht heeft laten zien, is onaanvaardbaar", zei minister Jäger (SPD).

Jäger zei dat de politieleiding de reserve-eenheden die beschikbaar waren had moeten inzetten. Dat is niet gebeurd, hoewel dat gezien de situatie dringend nodig was, zei hij. Ook bekritiseerde hij het gebrek aan openheid bij de politie over wat er in de Oudejaarsnacht is gebeurd.

Meer dan 500 vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan omdat zij in de Oudejaarsnacht in Keulen zijn aangerand, verkracht of lastiggevallen.

Migranten

Jäger zegt dat de daders vrijwel allemaal een migrantenachtergrond hebben. Hij baseert zich op verklaringen van getuigen, de Keulse politie en de federale politie.

De meeste daders komen uit Noord-Afrika en de rest van de Arabische wereld. Daar zitten ook vluchtelingen onder. "Op grond van wat wij nu weten, zitten er vluchtelingen onder die het afgelopen jaar zijn aangekomen", zei Jäger. Het is voor het eerst dat hij zich over de achtergrond van de daders uitlaat.

De regering van Noordrijn-Westfalen wordt gevormd door de sociaal-democratische SPD en de linkse milieupartij Die Grüne. De christen-democratische CDU en de liberale FDP leggen zich niet neer bij het opstappen van de Keulse politiechef. Hoofdcommissaris Wolfgang Albers werd vrijdag door Jäger op non-actief gezet. Ze willen dat er meer consequenties worden getrokken, maar welke zijn nog niet duidelijk.

NOS.nl/ © EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.