Noord-Korea laat CNN 'Amerikaanse' spion zien

Gepubliceerd op 11 januari 2016 om 13:19

CNN heeft een interview uitgezonden met een Amerikaanse 'spion' die naar eigen zeggen heeft gewerkt voor Zuid-Korea.

Hij zou nucleaire en militaire geheimen van Noord-Korea hebben doorgegeven aan Zuid-Korea. Het is onduidelijk of de man de waarheid spreekt.
De 62-jarige man is weliswaar geboren in Zuid-Korea, maar hij vertrok naar eigen zeggen in de jaren tachtig naar Amerika, waar hij in 1987 een Amerikaans paspoort kreeg. Hij besloot ongeveer vijftien jaar geleden vanuit Amerika naar China te verhuizen en begon van daaruit een bedrijf in Noord-Korea. Op een gegeven moment ging hij als spion werken voor 'conservatieve' krachten in Zuid-Korea, die van plan waren het regime in Noord-Korea af te zetten.

Informatie
Noord-Korea presenteerde de man in een zaaltje aan CNN. Te zien is dat hij onder begeleiding van twee soldaten naar een camerateam van CNN wordt gebracht. Hij vertelt vervolgens dat hij in Noord-Korea een soldaat geld heeft gegeven om voor hem informatie over het leger te verzamelen. Die informatie verstopte hij in zijn auto en gaf hij naar eigen zeggen door aan de regering van Zuid-Korea.

Spionage
Overheidsdiensten in Zuid-Korea ontkennen in alle toonaarden betrokken te zijn bij de spionage. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken doet naar eigen zeggen helemaal geen uitspraak over de vraag of de man wel een Amerikaans staatsburger is. Volgens een woordvoerder zal de overheid in algemene zin nooit naar buiten treden over Amerikaanse burgers die in het buitenland vast zouden zitten.

AD.nl/ © CNN

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.