Jaren cel geëist voor mensensmokkel

Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 17:37

Het was geen smokkel, maar het helpen van vrienden van de familie, zeggen de verdachte. Doorgaans krijg je voor hulp aan vrienden geen 2000 euro betaald, vindt het OM. Die eiste dinsdagmiddag tegen twee vermeende mensensmokkelaars 3,5 en 2,5 jaar cel.

Jarencelgeistvoormensensmokkel-2.jpgDe twee verdachten, de Syriër Mufeed H. uit Zaandam en de Libanees Mohamad E. uit Marrum, zouden vijftien Syriërs vanuit Italië naar Nederland hebben gesmokkeld. Ze haalden hen met Mercedesbusjes op in Milaan en zetten ze af bij aanmeldcentrum in Ter Apel.

Met nog vijf andere gevallen van smokkel zou H. ruim 39.000 euro hebben verdiend, stelt het OM.

De argwaan van de Fransen leidde tot het Nederlandse onderzoek Dargan. Uit dit dossier blijkt dat vooral H. veelvuldig contact had met personen in Syrië en Italië. Hij kreeg bedragen gestort vanuit meerdere landen in het Midden-Oosten. Bij een huiszoeking werden 16.000 euro in contanten en paspoorten ontdekt.

Milaan
Volgens het OM werden met de twee busjes zeven volwassen en acht kinderen vanuit Milaan naar Ter Apel gereden. Mohamed E. was volgens de officier van justitie alleen bij deze zaak betrokken. Tegen hem is 2,5 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist en een geldboete van 2000 euro.

'Hulp'
Mufeed H. zelf, die al 20 jaar in Nederland woont, stelt dat hij mensen alleen maar wilde helpen uit de oorlog in Syrië te ontsnappen. Het ging om familie, vrienden en kennissen. ,,maar ik had geen geld moeten aannemen. Dat was slecht'', zei hij.

H. is zelf een voormalig vluchteling. ,,Hij handelde niet uit winstbejag'', aldus zijn raadsman. En van een zekere organisatie in het vervoer van vluchtelingen was al helemaal geen sprake.

'Ingeluisd'
Volgens de raadsvrouw van Mohamed E. is haar cliënt er ingeluisd door Mufeed H. Hij dacht dat het om legaal vervoer van familie ging, niet om vluchtelingen.

AD.nl/ © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.