VU-hoogleraar Nijkamp heeft niet gesjoemeld bij onderzoek'

Gepubliceerd op 13 januari 2016 om 11:30

De Amsterdamse oud-hoogleraar economie Peter Nijkamp heeft niet gesjoemeld met onderzoeksgegevens.

mediabox2.jpg

Die conclusie trekt de commissie wetenschappelijke integriteit van de Vrije Universiteit en het VU Medisch Centrum in een rapport dat vandaag verschijnt, meldt de Volkskrant.

Nijkamp en een voormalige promovenda van hem werden twee jaar geleden anoniem beschuldigd van onder meer plagiaat en het verzinnen van onderzoeksgegevens. Dat veroorzaakte ophef, ook omdat Nijkamp bekendstond als een gerenommeerde wetenschapper. Hij kreeg onder meer de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

De hoogleraar publiceerde ongeveer vijftig onderzoeksartikelen per jaar. Critici vonden dat een verdacht hoog aantal dat alleen met knip- en plakwerk mogelijk is. Maar de kritiek is op alle punten ongegrond, zegt de onderzoekscommissie.

Na de anonieme beschuldiging begon de VU meteen een onderzoek en zette een bericht online.

Charlatans

Nijkamp is woedend over de gang van zaken en vindt dat het college van bestuur en de ombudsman van de VU ernstige fouten hebben gemaakt. "Als charlatans onbekommerd valse beschuldigingen kunnen rondsturen om toegewijde wetenschappers een kopje kleiner te maken, dan is in de toekomst de weg vrij voor steeds meer subversieve acties", zegt hij in de Volkskrant. "Zeker bij anonieme klachten is grote terughoudendheid nodig, maar ik en mijn jongere collega's zijn direct als verdachten weggezet."

De oud-hoogleraar eist excuses van de universiteit. Krijgt hij die niet, dan stapt hij naar de rechter. Maar op excuses hoeft hij waarschijnlijk niet te rekenen, ook al betreurt de VU de onterechte beschuldigingen. "De beschuldigingen waren echter dermate concreet en ernstig dat wij wel een onderzoek moesten beginnen. Het niet onderzoeken zou volgens de Europese gedragscode zelfs verwijtbaar zijn", zegt rector magnificus Subramaniam in de Volkskrant.

NOS.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.