Metronetwerk Rotterdam loopt tegen limiet aan

Gepubliceerd op 14 januari 2016 om 15:20

Het Rotterdamse metronetwerk dreigt binnen nu en vijf jaar uit zijn jasje te groeien door de toestroom van meer reizigers en de komst van de Hoekse Lijn. De RET werkt nu al achter de schermen aan een plan om grote groei in de toekomst op te vangen.

MetronetwerkRotterdamloopttegenlimietaan-2.jpgDat zo’n plan hard nodig is, blijkt wel uit de cijfers. Waar reizigers in 2010 nog 431 miljoen kilometers aflegden per metro, steeg dat tot begin vorig jaar naar 531 miljoen. „We zien dat onderdelen van het metronetwerk over een paar jaar hun grenzen bereiken”, aldus RET-directeur Pedro Peters. Daarbij gaat het met name om de E-lijn, waar het aantal reizigers explodeerde van 9000 naar 42.000 reizigers per dag. Maar ook op de Beneluxlijn in Schiedam en rondom stations Blaak en Wilhelminaplein is het nu al erg druk.

Op de E-lijn was het probleem zo nijpend dat daar als eerste is ingegrepen. Vanaf februari gaat er extra materieel rijden in de ochtendspits. „Maar dat kan niet overal. Niet alle stations kunnen langere metro’s aan en wat extra metro’s inzetten, is ook niet een, twee, drie gedaan. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met stroomtoevoer en wat een netwerk aankan. Bovendien staan nieuwe metro’s niet in de showroom en zijn ze niet binnen een paar maanden geleverd.”

VOORGEKOMEN UIT LUXEPROBLEEM
Intern is er bij het vervoersbedrijf daarom een projectgroep opgericht om te kijken wat er de komende vijf jaar moet gebeuren. „De RET en de Metropoolregio hebben in feite een luxeprobleem”, stelt Peters. „Er komen zoveel reizigers dat we keuzes moeten gaan maken. Bestellen we bijvoorbeeld nieuw materieel, pakken we de stations aan of is het een combinatie van beiden?” Als de RET niet zou ingrijpen, zouden er situaties ontstaan waarbij reizigers niet meer in kunnen stappen omdat metro’s te vol zitten. Bovendien is reizen dan niet echt comfortabel. „En een oncomfortabele reis is het laatste dat je als vervoerder wil.”

Rond de zomer worden de eerste resultaten van de projectgroep verwacht.

Door Job Halkes / © metronieuws.nl/xl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.